0:00

Grădina cu ii, ediția a VI-a, la Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDuminică, 23 iunie 2024, între orele 12:00 și 20:00, Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț va găzdui cea de-a VI-a ediție a evenimentului „Grădina cu ii”, cu intrare liberă.

Invitată specială a acestei ediții este Șezătoarea Borlești, o comunitate dedicată păstrării și promovării tradițiilor locale.

Șezătoarea Borlești, o comunitate fondată în 2013 la inițiativa Mariei-Daniela Handaric-Burghelea, are ca scop principal recuperarea și promovarea cămășii tradiționale din comuna Borlești.

Cu peste 40 de membre active, Șezătoarea Borlești a organizat numeroase evenimente. Cămășile create în cadrul șezătorii au fost prezentate în expozițiile AIDOMA și AIEVEA, organizate de Asociația Semne Cusute.

În 2023, cu ocazia aniversării a 10 ani de activitate, Asociația Satul Sustenabil, condusă de Vasilica Racariu, a implementat proiectul „Altița ulițelor din Borlești”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul a inclus cercetarea a 40 de cămăși vechi din comună și ateliere, culminând cu publicarea albumului „Cufărul Borleștiului”. În mai 2024, comunitatea a fost invitată la Romanian Creative Week de la Iași cu proiectul The Living Thread, în cadrul căruia persoane care nu au cusut sau purtat niciodată o cămașă tradițională au contribuit la crearea uneia.

Ediția din acest an a evenimentului „Grădina cu ii” va include o expoziție de cămăși tradiționale femeiești din Borlești, atât vechi cât și noi. De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia să achiziționeze diverse produse realizate de meșterii și producătorii locali: lavandă și produse din lavandă, plante medicinale, dulceață, produse apicole, articole din lemn, ceramică, lână, bijuterii din aur vegetal, insigne și vestimentație personalizată.

Denisa POPA

Articolul precedentTânărul din Dumbrava Roșie în casa căruia a murit o adolescentă din cauza drogurilor, trimis în judecată
Articolul următorTeatrul Tineretului anunță spectacole captivante pentru acest weekend
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.