Sindicaliștii din Sănătatea nemțeană sunt deciși să participe la protestele din 27 martie, de la București. Liderul Uniunii Sanitas Neamț spune că la mitingul anunțat a se desfășura în fața Ministerului Sănătății pentru 27-29 martie vor merge 20 de sindicaliști din sănătate și asistență socială. ”Trebuie să ne încadrăm în maximum 300 de participanți pentru a primi aprobare, astfel că, din Neamț, suntem 20 de membri de sindicat care vom merge la București, în 27 martie”, ne-a declarat Eva Ungureanu, adăugând că, între timp, a început și strângerea de semnături pentru anunțata grevă în tot sistemul sanitar și în asistența socială.
Sindicaliștii fac apel la solidaritatea tuturor angajaților din sănătate și asistență socială, nu doar a membrilor de sindicat: «Haideți să arătăm că echipa medicală nu poate fi dezbinată! Spațiul public a fost inundat, în ultimele două săptămâni, de mesaje politice de tipul: „Le-am crescut salariile în sănătate, dar ei sunt în continuare nemulțumiți! Nu înțeleg ce mai vor…”, De aproape două luni, decidenții politici se întrec în a spune acest lucru, în toate momentele și pe toate canalele! Este una dintre cele mai perfide încercări de manipulare a opiniei publice, care aproape a reușit! De fapt, realitatea este următoarea:
1.Creșterile salariale au fost acordate discriminatoriu, în numele unui obiectiv care, la începuturile acestei guvernări, se anunța generos: oprirea exodului personalului calificat din sistemul public de sănătate!
2.Legea – cadru a salarizării bugetare, în esență favorabilă unor categorii de personal are, din päcate, o problemă gravă: tratează în mod inechitabil categorii de personal care lucrează împreună, în aceleași instituții și în aceleași condiții (vezi farmaciști, biologi, biochimiști, psihologi, infirmieri, brancardieri, personal TESA din spitale, etc!)
3.Creșterile salariale promise au fost parțial anulate de trecerea contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
4.Noul Regulament de sporuri, care putea să mai corecteze din inechități, se blochează în acea limită de 30% impusă de lege ordonatorului principal de credite.
Rezultatul este că sunt categorii profesionale care, de la 1 martie 2018, câștigă cu mult mai pțtin decât se promite oficial, sunt categorii profesionale care rămân cu aceleași venituri ca până acum și sunt angajați care vor înregistra o pierdere de venituri!», se arată în comunicatul Sanitas.
Sindicaliștii cer tuturor colegilor să rămână uniți ”în fața acestei intenții de dezbinare”, pentru că ”personalul medical funcționează în echipă, hai să demonstrăm politicienilor că reacționăm ca o adevărată echipă”. Aceștia mai spun că nu vor decât ”să susținem drepturile tuturor membrilor noștri, din toate categoriile profesionale” și fac apel la unitate pentru sprijinirea solicitărilor sindicale. (C.I.)