pietricica turism

Indemnizația de hrană a fost scoasă din procentul de 30% în care trebuie să se încadreze sporurile care se acordă angajaților din sistemul sanitar. Victoria aparține președintelui Consiliului Județean Neamț, care, în urmă cu două săptămâni, după protestele înregistrate la Spitalul Județean Neamț (detalii aici și aici), a făcut demersuri la Guvern, pentru modificarea legii în beneficiul angajaților din sistemul sanitar.

În urmă cu 13 zile, am trimis primului ministru al României o solicitare, prin care ceream excluderea normei de hrană de la stabilirea limitei pentru sporuri pentru angajații din sistemul sanitar din Neamț. Executivul a aprobat ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută de Legea-cadru. Le-am promis angajaților din sistemul de Sănătate din Neamț că voi face acest demers și m-am ținut de cuvânt. Vreau să mulțumesc premierului și Guvernului pentru sprijin și să îi asigur pe nemțeni că fac tot ce pot pentru ei!”, a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.

Angajații din sănătate vor beneficia de majorări salariale, ca urmare a implicării președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, în modificarea legislației românești, referitoare la acordarea sporurilor, astfel că din cuantumul acestora va fi scos procentul care reprezintă norma de hrană.

Pe data de 7 februarie 2019, în urma unor discuții purtate cu unii dintre salariații Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, care au reclamat faptul că, de la începutul acestui an, au scăzut salariile din cauza aplicării de la 1 ianuarie 2019 a unor modificări legislative, președintele Consiliului Județean s-a adresat Guvernului României și a reușit schimbarea prevederilor conținute de art. 25, alin. 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

În acest sens, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privitoare la instituirea unor măsuri fiscal-bugetare a fost completată cu un nou alineat, conform căruia cuantumul indemnizaţiilor de hrană acordate personalului din cadrul instituţiilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au fost de acord cu propunerea președintelui Ionel Arsene, acceptând că, în condiţiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispoziţiile legale, personalul din sistemul sanitar nu putea beneficia de acest drept individual salarial, stabilit prin lege, având în vedere că, prin lipsa acestei măsuri, s-ar depăşi procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite”, informează Consiliul Județean. (ZCH News)