Proiectul de lege care prevede condiționarea menținerii locului de muncă de testare și vaccinare anti covid în Sănătate, laboratoare de analize, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al MAI a produs reacții imediate ale sindicatelor. Este vorba de sindicatele unităților sanitare publice și private și ale polițiștilor, care și-au exprimat public punctele de vedere acum, după punerea în dezbatere publică, pe 27 septembrie, a proiectului de normativ emis de Ministerul Sănătății.

Sindicaliștii din Poliție și Sănătate denunță obligativitatea vaccinării ca și condiție pentru păstrarea locului de muncă. Polițiștii sindicaliști în cadrul „Diamantul” mai cer MAI să retragă din atribuții „activități ce țin de siguranța sanitară”. Liderii Sanitas nuanțează și declară că după comunicate „vor trece la acțiuni menite să împiedice adoptarea legii”.

Primele reacții ale sindicatelor la obligativitatea vaccinării versus pierderea locului de muncă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul”:

Stimați colegi,

Întrucât chestiunea obligării de vaccinare este un subiect de primă actualitate și suntem solicitați la o luare de poziție, facem următoarele precizări:

SPR DIAMANTUL nu se declară pro sau anti vaccinare, aceasta fiind o opțiune a fiecăruia dintre noi iar actul medical este intim și liber consimțit.

SPR DIAMANTUL respinge categoric și condamnă orice formă de îngrădire sau condiționare a libertății și dreptului la muncă.

Ne manifestăm îngrijorarea față de intenția Guvernului de a legifera forme de condiționare a libertății individuale și a dreptului la muncă, prin ingerințe asupra vieții și sănătății individuale. Această intenție deschide perspectiva unor viitoare abuzuri care volatilizează orice concept specific unui „stat de drept” sau drepturi și libertăți.

În consecință, solicităm MAI să ia act de poziția noastră și să renunțe la condiționarea raporturilor de muncă, în funcție de vaccin.

De asemenea, solicităm MAI să renunțe la implicarea polițiștilor în activități ce țin de siguranța sanitară.

Primele reacții ale sindicatelor la obligativitatea vaccinării versus pierderea locului de muncă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Federația Sanitas:  

AȚI MAI VĂZUT VREODATĂ UN GENERAL CARE, ÎN PLIN RĂZBOI, ÎȘI ÎNJUMĂTĂȚESTE CU BUNĂ ȘTIINȚĂ ARMATA?

Dacă nu, aveți acum ocazia! În plin război epidemiologic, cu localități care intră sub cod roșu de Covid de la zi la zi, guvernul Cîțu lansează proiectul de lege care obligă personalul angajat în unitățile sanitare publice și private, SUB AMENINȚAREA CU SUSPENDAREA ȘI APOI DESFACEREA CONTRACTULUI DE MUNCĂ, să facă dovada:

  1. fie a vaccinării anti-COVID;
  2. fie a trecerii prin boală în ultimele șase luni;
  3. fie a unui rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR / antigen rapid, COSTURILE TESTĂRII FIIND SUPORTATE DE ANGAJAT!

În aceste condiții, peste o lună de la publicarea în M.O. a legii, probabil că aproape jumătate dintre angajații din sănătate (oameni care țin să le fie respectat dreptul constituțional de decizie asupra propriei persoane) vor avea contractul de muncă desfăcut!

Cu alte cuvinte, domnule ”general Cîțu”,  vei reuși să-ți înjumătățești singura ”armată” care luptă cu pandemia, exact în perioada de vârf a valului 4!

Când știi că ATI-urile sunt pline!

Când știi că nu ai personal medical suficient iar cel existent este hăituit deja de un an și jumătate de criză sanitară!

Când rata de infectare crește vertiginos de la o zi la alta!

Când ești conștient că partidul tău, aflat la guvernare (partid la care ți-ai dorit din răsputeri să fii ales președinte), tocmai a desfășurat un congres cu 5000 de oameni prezenți sub același acoperiș, sfidând orice lege și orice bun-simț!

Cum reușește un guvern liberal (care prin definiție ar trebui să susțină idei fundamentale precum constituționalismul sau protecția drepturilor și libertăților individuale) să gândească o astfel de măsură în cel mai prost context cu putință? Nu pot fi decât trei variante de răspuns:

  1. Dintr-o totală lipsă de gândire strategică.
  2. Dintr-o totală lipsă de considerație pentru eforturile și sacrificiile celor care lucrează în sistemul sanitar!
  3. Dintr-un interes care nu are nimic de-a face nici cu logica unei conduceri raționale, nici cu nevoile și drepturile cetățenilor acestei țări!

Sanitas nu se va mulțumi cu declarații publice ci își asumă să folosească în perioada următoare toate pârghiile legale posibile pentru a împiedica adoptarea acestui proiect de lege!

 

Articolul precedentIntervenţie salvatoare a unui pompier la un incendiu auto într-o staţie Peco
Articolul următorFoto. Incendiu devastator în locuinţa în care se aflau doi copii