Serviciul unic de urgenţă 113, care a devenit funcţional recent şi care se adresează persoanelor cu deficienţe de auz sau vorbire, reprezintă o şansă în plus pentru mai bine de 500 de nemţeni. DGASPC Neamţ salută iniţiativa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de a crea acest număr special.
„Înfiinţarea acestui serviciu era o necesitate dat fiind numărul mare de persoane cu astfel de dizabilităţi şi nu putem decât să apreciem şi să felicităm iniţiatorii. Serviciul vine în sprijinul lor şi cu siguranţă va ajuta la salvarea multor vieţi. Trebuie să ţinem cont că pentru cei mai mulţi dintre noi este o banalitate să sunăm la 112 în caz de nevoie dar pentru o persoană care nu aude şi nu vorbeşte strigătul de ajutor poate fi precum escaladarea Everestului. Instituţia noastră va informa toţi beneficiarii despre această facilitate iar cei care nu vor reuşi să se descurce singuri cu încrierea în baza de date a STS vor primi sprijin şi consiliere“, a precizat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.
În Neamţ, la data de 1 noiembrie, existau în evidenţe 509 persoane care erau încadrate în diverse grade de handicap, acestea suferind de probleme auditive. Dintre acestea, 481 erau adulţi iar 28 copii. În statistici mai figurează şi două persoane care suferă de surdocecitate, adică nu aud şi nu văd.
Pentru a putea utiliza 113 este obligatorie înscrierea în baza de date a Serviciului 112. Pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul. În cazul în care o persoană cu dizabilităţi are o urgenţă, aceasta trebuie să sune la 112 unde va răspunde un operator, dar nu va iniţia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un mesaj cu textul: “Trimiteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul.