Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată a trei reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, care sunt acuzaţi că au prejudiciat bugetul de stat cu aproape 4,5 milioane lei, se precizează într-un comunicat de presă.
Brînduşa Stănescu, administrator al unei societăți comerciale la data faptelor, este acuzată de: „refuz nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale, în scopul împiedicării verificărilor financiar-fiscale, în termen de cel mult 15 zile de la somație, ascunderea de acte contabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, evidențiere în documentele legale a unor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, spălare a banilor”.
Alături de ea au mai fost trimişi în judecată Costel Stănescu (acuzat de: evidențiere în documentele legale a unor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, spălare a banilor) şi Cristinel Stănescu (acuzat de: evidențiere în documentele legale a unor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 – 2012, inculpata Stănescu Brîndușa a coordonat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, și a desfășurat, în numele acesteia, împreună cu inculpații Stănescu Costel și Stănescu Cristinel, activități comerciale producătoare de venituri, concomitent cu depunerea la organul fiscal teritorial a unei declarații fiscale care nu corespunde realității din punctul de vedere al sumelor și furnizorilor declarați.
Concret, în documentul respectiv au fost menționate operațiuni comerciale nereale cu diverși furnizori, prin aceasta creându-se aparența unor operațiuni comerciale care în fapt nu au existat, fapt ce a determinat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 4.468.097,03 lei, din care TVA în sumă de 2.680.529,51 lei și impozit pe profit în sumă de 1.787.567,52 lei.
În perioada 29.03.2011 – 26.01.2012, inculpata Stănescu Brîndușa în aceeași calitate, a disimulat adevărata natură a circulației sumei de 5.286.993 lei, aferentă unui număr de 74 de operațiuni de retragere de numerar din contul firmei pe care o administra, prin:
– semnarea unor borderouri de achiziție conținând date nereale privind identitatea persoanelor cărora li se atribuie calitatea de vânzători și, implicit, de destinatari ai sumelor retrase,
– împuternicirea inculpatului Stănescu Costel în vederea depunerii la bancă a borderourilor respective și a retragerii de către acesta a sumelor de bani din contul societății,
– retragerea, în nume personal, prin două operațiuni, a sumei de 79.670 lei, completând formularele de retragere numerar în care a specificat motivul retragerii.
La data de 20.01.2012, în scopul împiedicării verificărilor financiar-fiscale, inculpata Stănescu Brîndușa, în aceeași calitate a refuzat în mod nejustificat să prezinte, în termenul maxim de 15 zile prevăzut de lege, Gărzii Financiare – Secția Județeană Iași documentele legale ale societății.
În perioada 20 – 25.01.2012, inculpata Stănescu Brîndușa, în aceeași calitate și urmărind ca organele fiscale să ajungă în imposibilitatea verificării actelor contabile ale firmei pe care o administra, a cesionat părțile sociale către două persoane, a schimbat sediul social și administratorul societății.
Scopul urmărit de către inculpată a fost acela de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale”, se precizează în comunicatul citat.
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală a Finanțelor Publice a Județului Iași s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.448.379 lei. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (ZCH NEWS)