Ascensorul care urcă la Cetatea Neamţ şi Pavilionul Cultural sunt două obiective de investiţii ale Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ care au rămas „în aer” la propriu. Proiectul de hotărâre care prevedea aprobarea temei de proiectare aferentă obiectivului de investiţii de interes judeţean “Ansamblu Medieval Cetatea Neamţului – Trecut şi viitor în Centenarul Marii Uniri” nici nu a apucat să fie dezbătut de consilierii judeţeni în şedinţa ordinară de miercuri, 28 februarie. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi înainte ca aceasta să fie votată.

Ioan Asaftei, vicepreşedintele CJ Neamţ, care a condus şedinţa extraordinară din 28 februarie, nu a explicat clar motivul pentru care a fost retras proiectul, dar a lăsat să se înţeleagă că va fi repus pe ordinea de zi într-o şedinţă viitoare, pentru că se speră în obţinerea de fonduri de la Ministerul Culturii care are alocati bani special pentru astfel de proiecte cu ocazia Centenarului  Marii Uniri.

Doar pentru construcţia ascensorului ar fi fost nevoie de 3,6 milioane de euro, iar pentru pavilionul cultural medieval se preconizează costuri de 477.200 de euro (sumele nu includ TVA). Separat, în acelaşi proiect mai sunt incluse reabilitarea, protejarea şi conservarea monumentului istoric şi refacerea conceptului expoziţional. Pentru acestea din urmă specialiştii din CJ estimează cheltuieli de un milion de euro, respectiv 45.083 euro. Toate aceste sume sunt estimate în baza studierii investiţiilor asemănătoare realizate în alte oraşe din ţară care au obiective turistice precum Cetatea Neamţ. (E.C.)