Toate obiectele din metale prețioase comercializate în România vor avea aplicată marca statului, pentru o mai bună protejare a românilor și întru combaterea evaziunii fiscale din domeniu, potrivit unei ordonanțe de urgență, pe care Guvernul a adoptat-o în ședința de ieri, 1 martie.

Propunerea a venit din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, prin Ministerul Economiei. Ministrul de resort, nemțeanul Dan Andrușcă, a explicat că, ”după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență, toate obiectele din metal prețios vor avea aplicată marca oficială a statului de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor” și că marca statutului ”va fi aplicată în locul mărcii de garanție proprii a comercianților”. ”Măsura permite atât combaterea evaziunii fiscale, cât și combaterea falsurilor și contrafacerilor obiectelor din metale prețioase. Aplicarea mărcii oficiale a statului determină o creștere a nivelului de încredere și siguranță al consumatorului la achiziționarea acestor obiecte. Prin această ordonanță de urgență, se poate asigura acum o bună supraveghere a pieței de metale prețioase din România”, a declarat ministrul Dan Andrușcă, adăugând că acest lucru se poate face prin trei elemente – trasabilitatea obiectelor de metale prețioase (orice bijuterie cumpărată de un cetățean român are o trasabilitate clară), acuratețea informațiilor despre cantitatea și calitatea metalui prețios din bijuterii (clienții vor avea informații certe și credibile despre componența bijuteriilor pe care le vor achiziționa) și evidența cantităților de metal prețios introduse și/sau scoase de pe teritoriul României (prin aplicarea mărcii de stat pe obiectele din metale prețioase se poate realiza o evidență clară a cantităților de metale prețioase care intră sau ies de pe teritoriul statului român, combătându-se în mod eficient evaziunea fiscală).

Dacă un client nu vede marca de stat pe bijuteria pe care o vrea să cumpere se poate gândi că are în față fie un fals, fie un produs contrafăcut și, atunci, nu-l mai achiziționează. Aplicarea mărcii de stat este o măsură simplă și eficientă, care ne permite să protejăm consumatorii, să combatem evaziunea fiscală și să știm în orice moment ce cantități de metale prețioase au intrat sau au ieșit din România. Măsura va avea un impact important în combaterea evaziunii și în îmbunătățirea fiscalizării comerțului cu obiecte din metale prețioase, iar efectele economice pozitive se vor vedea prin creșterea încasărilor la bugetul de stat. Felicit Autoriatea Națională pentru Protecția Consumatorilor pentru acest act normativ și pentru efortul pe care-l depune pentru protejarea cetățenilor români”, a mai spus ministrul Andrușcă.

Ordonanța prevede și câteva măsuri de reducere a birocrației. Urmează să fie eliminate taxe pe care agenții economici trebuiau să le plătească (taxa de autorizare pentru fiecare dintre operațiunile cu metale prețioase și pietre prețioase prevăzute de OUG 190/2000, viza anuală pentru fiecare operațiune autorizată, taxa pentru eliberarea unui duplicat al unei autorizații emise de ANPC, care a fost distrusă, pierdută sau furată).

Actul normativ prevede o perioadă de tranziție, în care agenții economici vor putea comercializa produse cu marca de garanție proprie: se acceptă vânzarea obiectelor marcate de comerciant până pe 30 iunie 2018, însă produsele din metale prețioase nou înregistrate în gestiune în această perioadă vor purta marca statului.

Textul ordonanței adoptate de Guvern aici:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2018/03/OUG-1.pdf

SURSA: Guvernul României, Ministerul Economiei.

Articolul precedentProiectul cu ascensorul de la Cetatea Neamţ retras din şedinţa CJ
Articolul următorDemisie la Consiliul Județean Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.