0:00

Acum 116 ani se năştea la Văleni, comună din fostul judeţ Roman, Gheorghe Ante, militar de carieră, publicist, poet. Face şcoala primară în satul natal şi Liceul Militar din Iaşi. Abia ieşit de pe băncile liceului, tânărul de numai 18 ani este recrutat în armată deoarece aceasta ducea lipsă de comandaţi, iar România se afla înainte de a intra în primul Război Mondial. Astfel, absolvenţii liceelor militare din Botoşani, Dorohoi şi Iaşi, după o sumară instrucţie trec în cadrul cadrelor militare active. Sublocotenentul de atunci Gheorghe Ante, comandant de pluton, de companie şi apoi de batalion participă cu Regimentul 15 Infanterie pe fronturile de la Oituz, Turda şi Târgu Ocna.

Gheorghe Ante, militarul care a înfiinţat Corul Veteranilor din Piatra Neamţ, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iată şi textul de conferire a Ordinului “Mihai Viteazul”, clasa a III-a, semnat de Regele Ferdinand:

Dorind a răsplăti meritele sublocotenentului ANTE GHEORGHE din regimentul 15 infanterie pentru vitejia sa şi avîntul cu care a luptat împotriva maghiarilor în luptele de la Zilah din 22-25 Februarie 1919. În noaptea primei zile, pe când inamicul ataca cu înverşunare oraşul şi trupa era angajată în luptă, a adunat un grup de 20 soldaţi cu care a dat timp trenului de luptă al Regimentului şi Bateriilor 1 din Regimentul 2 Artilerie de câmp, să se retragă, scoţându-le din pericolul capturării. La 16 August a condus cu energie focul unei secţii de mitraliere, sfidând focul violent al mitralierelor inamice din satul Ricse: iar la Tisa-Füered, punându-se în ziua de 1 Maiu în fruntea unei secţii a atacat cu hotărâre flancul inamicului şi prin focuri l-a silit să se retragă în dezordine, evitând prin aceasta unităţile de a se angaja într-o luptă de stradă, care ar fi cerut multe sacrificii. Noi îi conferim Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. Drept care îi dăm acest brevet subscris de noi şi investit cu regescul Nostru sigiliuDat în Bucureşti, la 3 iulie 1919, Regele Ferdinand”.

După război a contribuit în mod la reînfiinţarea Universităţii româneşti din Cluj, precum şi a Operei Române. Al doilea război mondial, 1939-1947, îl găseşte la comanda garnizoanei militare a judeţului Neamţ cu gradul de colonel. După 1947, se ocupă cu reorganizarea Corului Veteranilor şi cu pirogravurile pe os de ren după picturile lui Nicolae Grigorescu şi pe care le donează Mănăstirii Agapia. Vasile Danci Moroşanu, ziaristul şi poetul romaşcan notează un amănunt nu lipsit de importanţă despre cel aniversat astăzi:

“L-am cunoscut, ca să spun aşa, din desele discuţii pe care le-am purtat acasă la fiul acestui brav român, la regretatul Laurean Ante, adică, personalitate binecunoscută romaşcanilor, prozator, poet, mare om de cultură, cu care aveam dese întâlniri de suflet, uniţi de rădăcinile ardeleneşti… Din aceste discuţii am aflat că înainte de a da celebrul ordin consemnat în istorie Români, vă ordon treceţi Prutul, mareşalul Antonescu abia ce avusese o întâlnire cu Gheorghe Ante, la domiciliul colonelului, din Piatra Neamţ. Am remarcat că acest lucru este cunoscut de către puţină lume, iar afirmaţia făcută aici o garantez cu sursa de grad zero, adică cu ceea ce am aflat de la regretatul Laurean Ante…

Având în vedere că scriitorul invocat de Vasile Danci Moroşanu, poetul Laurean Ante, avea la data respectivă (22 iunie 1941) vârsta de 10 ani (e născut la 10 august 1931), e un argument care certifică faptul evocat. Gheorghe Ante a fost publicist şi poet: a scris un volum de versuri inspirate de participarea la primul război mondial, un caiet de versuri de dragoste (aflate la Muzeul de istorie a judeţului Neamţ) şi un volum intitulat Doiniri Voivodale, publicat la tipografia “Lumina”,  din Piatra Neamţ, în 1938. Colaborează la  Calendarul Ostaşului, Magazin Istoric precum şi la revista Flacăra. Militarul de carieră şi scriitorul Gheorghe Ante se stinge din viaţă la 6 iunie 1978, la Piatra Neamţ. (N. SAVA)

Articolul precedentGheorghe Neculae învestit oficial în funcția de subprefect
Articolul următorMarţea Mare: Pilda celor zece fecioare