0:00

Din nou despre gunoaiele județului / Romanul e Gică-Contra, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* ”A trimis niște solicitări Consiliului Județean, care, dacă nu sunt rezolvate, ar putea pune în pericol proiectul”, a explicat Dan Manoliu dorința de amânare
* ”Amânarea nu e bună”, a spus managerul de proiect Mihaela Popa
* Laurențiu Leoreanu vrea și master-plan, și autogestionare, dar spune că nu va pune în pericol proiectul

Discuție lungă și, s-a dovedit apoi, sterilă în CJ Neamț pe tema proiectului pe gunoaie al județului. La o chestiune strict formală – modificarea unor denumiri din acte, impusă de apariția Legii Salubrității – s-au încins niște dezbateri de toată frumusețea, în care toată lumea și-a dat cu părerea, mai puțin Cristian Tomuleț și Miron Radu Tudorel, care și-au exprimat opiniile anterior, cu biogazul și, respectiv, încărcătorul frontal. De data asta, consilierii s-au luat din cauza municipiului Roman, care, după cum a explicat Dan Manoliu, a emis niște pretenții și nu e de acord cu actele până nu i se rezolvă favorabil. E vorba de dorința primarului Laurențiu Leoreanu de a gestiona loco parte din deșeuri, că Romanul a mai făcut niște proiecte în acest domeniu.

”A trimis niște solicitări CJ, care sunt în discuție și care, dacă nu sunt rezolvate, ar putea pune în pericol proiectul. Au promis că se pun de acord cu cei de la UIP din Consiliu și, ca să nu fie probleme, până se pun ei de acord, mai bine amânăm. Pentru că în Eco Neamț e nevoie de unanimitate, iar dacă Romanul nu e de acord, se blochează tot proiectul și tot blocat rămâne”.

Mihaela Popa, managerul de proiect, a explicat că n-au ce armoniza, fiindcă e proiect european și autoritatea de management nu acceptă modificări de tipul celor solicitate de autoritățile din Roman: ”Amânarea nu e bună. Ei vor atribuire directă, nu se poate. O să ne punem de acord degeaba, că nu acceptă autoritatea de management. Riscăm să se blocheze proiectul iarăși”. Discuțiile s-au intensificat, și ca temă, și ca tonalitate, pentru ca, în final, cineva să spună cu năduf: ”Romanul blochează, Romanul să răspundă!”. Prilej cu care pesedistul Adrian Bourceanu a emis un mare adevăr pentru partidul său: ”Constat că avem județul Roman și are lipsă de comunicare”.

Amânare nu s-a făcut, dar proiectul a picat oricum la vot, deci hârtiile au rămas nearmonizate. Cât despre proiect, Leoreanu spune că în 7-10 zile se va armoniza cu specialiștii de la CJ. El nu renunță la ideea de ”și cu sula-n coaste, și cu sufletul în Rai”, adică tot vrea să încerce varianta în care Romanul și comunele din jur să se gospodărească singure pe salubritate. ”A rămas să discutăm, juriștii noștri și ai CJ să vadă dacă există vreo soluție. Am vrea un operator pentru noi și comune, avantajul fiind că am adminstra noi totul. Nu vedeți cu ApaServ ce greu merge pe tot județul? Noi vrem să facem parte din master-plan, dar pe monitorizare să ne autogestionăm pe partea noastră de județ. Bineînțeles, dacă punem în pericol proiectul, retragem ideea. Nu am văzut un astfel de model în alt județ. Încercăm pe plan local, cu juriștii noștri și ai lor, să vedem dacă este o alternativă. Să rămânem în master-plan, dar operatorul să se facă pe Roman Metropolitan”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu. (D. OSTAHIE, C. MATEI)

Articolul precedentDialog dus pe Apa… Serv
Articolul următorNaționala feminină de handbal U18: Modelul românesc în handbal