0:00

Canicula în Neamț – de la galben în sus, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Ministerul Sănătății a dat ordin de activare a planurilor pentru zile caniculare, DSP Neamț așteaptă un cod mai serios decât cel verde

• la o mare nevoie, există măsurile de anul trecut

 Ministerul Sănătăţii a cerut ieri direcțiilor de Sănătate Publică și serviciilor de urgență să activeze planul de măsuri pentru zilele caniculare, ca să nu apară probleme din cauza temperaturilor foarte ridicate, care au fost și care se anunță și-n următoarele zile. Instrucțiunile ministeriale sunt clare: suplimentarea echipajelor de intervenție (acolo unde se poate, desigur), amenajarea unor puncte de prim-ajutor și de distribuție apă trecătorilor (în primării, farmacii, dispensare, școli sau magazine), obligatoriu cu aer condiționat.

La Neamț, sfaturile MS au fost bine primite și trecute la ”și altele” deocamdată. DSP Neamț așteaptă un cod mai serios decât cel verde, nu discută decât de la galben în sus. Dacă totuși va fi nevoie, se poate apela cu încredere, oricând, la măsurile de anul trecut. „Vom pune în aplicare aceleași măsuri pe care le-am avut și anul trecut. În momentul de față suntem la stadiul de organizare internă. Când vom fi sub cod galben, vom acționa și practic. Din câte știu, Agenția de Meteorologie nu a emis cod de caniculă”, a spus dr. Roxana Pipirigeanu din cadrul DSP Neamț.

Tot în așteptarea codului de caniculă este și Serviciul de Ambulanță. Până acum nu au fost raportate afecțiuni din cauza căldurii, dar „în perioada în care va apărea cod de caniculă, obligațiile noastre sunt să montăm corturi pentru adăpost, să suplimentăm personalul Serviciului de Ambulanță și să intervenim ori de câte ori suntem solicitați, pentru a prelua oamenii de pe stradă”, spune dr. Letiția Damoc, șefa serviciului. ”Nu avem deocamdată cazuri survenite în urma caniculei. În perioada Zilelor Municipiului vom amplasa un cort pentru persoanele care au nevoie de asistență”, a adăugat ea.

Dacă și până se schimbă verdele cu galben, DSP trebuie să mai verifice dacă spitalele și centrele medicale din județ sunt pregătite cu medicamente de urgență (mai ales pentru suferinzii de boli cronice care fac urât la temperaturi ridicate), cu generatoare de rezervă pentru eventualele întreruperi de curent, cu rezerve de apă asigurate. Ca sarcină suplimentară, cei de la DSP trebuie să fie mai atenți la condițiile din taberele școlare și din magazine, să nu cumva să pornească vreo molimă din ele, molimă care să nu fi fost prinsă în planul de anul trecut.

* Sfaturi utile de la Minister

Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11 şi 18.

Beți măcar 1,5-2 litri de lichide, nu așteptați să vi se facă sete. Se recomandă un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute (sau o porție de iarut, are același efect de hidratare).

Mâncați cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), bogate în apă.  deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu beți alcool, nici măcar bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea.

Evitați cafeaua, ceaiul, cola și sucurile carbogazoase, pentru că sunt diuretice și, în final, duc la deshidratare.

Dacă ajungeți totuși în soare, la orele amiezii, folosiți pălării de soare, haine lejere şi ample, din materiale naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.).

Supravegheați mai atent persoanele pe care le aveți în grijă – copii, vârstnici și persoane cu dizabilități – şi oferiți-le constant lichide suficiente.

Marian TEODOROF

Articolul precedentN-ai luat BAC-ul, nu te stresa: Promovezi în societate!
Articolul următorCum ajută Guvernul județul Neamț în 2013