Vremea a ţinut cu pompierii de ziua lor, aşa că o mulţime de copii, cu părinţii de mână, s-au adunat în centru să vadă ceremonia militară. Manifestarea oficială a început cu un moment de reculegere ţinut în memoria pompierilor care şi-au pierdut viaţa încercând să-şi salveze semenii. Au urmat, ca de obicei, discursurile, slujba religioasă, premierile, avansările şi felicitările, momente în care cei mici şi-au găsit de lucru agitând steguleţele, făcând poze sau plimbându-se cu trotinetele.

Atmosfera s-a însufleţit când au început exerciţiile demonstrative şi când toată lumea a văzut, pe viu, cum sar militarii peste obstacole şi aleargă apoi pe bârnă cu furtunurile în mâini. Foarte apreciată de public a fost demonstraţia câinelui de căutare-salvare Kara, care reuşeşte, de fiecare dată, să reacţioneze până şi la o simplă mişcare din deget făcută de conductorul ei.

Defilarea – partea aşteptată de toată lumea cu mare interes – a fost ocazia de a vedea de aproape atât „tehnica” veche, cu care mergeau la intervenţii primii pompieri, ajutaţi de doi cai, cât şi maşinile moderne, ambulanţele, scafandrii, autoscara şi autospecialele cu care se va merge la urgenţe pe timp de iarnă. N-au lipsit originalii coşari, conduşi de fostul purtător de cuvânt al ISU, colonelul Ionică Stoica.

Când oficialităţile, conducerea ISU şi invitaţii de onoare au părăsit scena, pentru copii distracţia abia a început. În câteva minute s-au făcut cozi la autospecialele parcate în faţa teatrului. În egală măsură, fetiţele şi băieţii şi-au dorit să ajungă la volan, bineînţeles că au intervenit şi mici supărări şi bineînţeles că toţi şi-au propus să se facă pompieri când vor fi mari. Coadă s-a format şi în dreptul costumului de intervenţie din carton, unde copiii puteau face poze, după ce primeau şi cască, să fie echipamentul complet. Nacela autoscarei de salvare de la înălţime a fost luată şi ea cu asalt, toată lumea vrând să fie în prima tură. Vestea bună este că până diseară la ora 20, autospecialele vor rămâne în faţa teatrului, aşa că toţi copiii au şanse să se bucure deplin de ziua pompierilor. (C. MIRCEA)

Articolul precedentPNL Târgu Neamţ: Ghiozdane şi rechizite pentru 25 de copii nevoiaşi
Articolul următorConsiliul Elevilor e de acord cu modificarea structurii anului şcolar
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.