profesor 01Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat, duminică, 13 septembrie, prin intermediul unui comunicat de presă că este de acord cu modificarea structurii anului şcolar. Iată cuprinsul acestui comunicat:

“CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR adoptă următoarea poziție:

În calitate de reprezentanți ai elevilor, actori primari ai educației, salutăm decizia ministerului educației de a modifica structura anului școlar și de a mări vacanța de iarnă cu o săptămână.

Consiliul Național al Elevilor a susținut în diverse poziții nevoia unei vacanțe de iarnă ce să cuprindă trei săptămâni, din varii motive, unul dintre ele fiind eficiența actului educațional. Experiențe anterioare ne-au confirmat faptul că atât motivația profesorilor, cât și cea a elevilor este considerabil scăzută după nici 4 zile de la începerea noului an, când încă ne aflăm într-o perioadă marcată de sărbători sociale și culturale. Considerăm că există o diferență contrastantă între prevederile unei hotărâri și ce se întâmplă concret în școala românească și tocmai din această cauză, cu toate că școala ar fi început în 3 ianuarie, aceasta nu și-ar fi demonstrat randamentul.

Trebuie de asemenea să luăm în calcul faptul că măsura aduce un fond suplimentar bugetului școlilor, nefiind necesară încălzirea acestora, fond care poate fi utilizat în alte investiții în beneficiul elevilor și al școlii. Mai mult, condițiile meteorologice din luna ianuarie pot cauza diferite impedimente în buna funcționare a actului educațional, având din păcate localități cu accesibilitate scăzută la unități de învățământ și școli nedotate corespunzător.

Subliniem faptul că educația ar trebui să fie centrată pe beneficiarii ei primari, urmând cei secundari și terțiari, așa cum prevăd și principiile învățământului, stipulate la art. 3 din Legea Educației Naționale, iar astfel considerăm inopinate pozițiile care prioritizează terțe interese ale unor entități cărora o vacanță de iarnă diminuată le-ar fi mai avantajoasă.

Structura anului școlar reprezintă o problemă controversată în care fiecare parte implicată are propriile argumente, iar discuția privind poziționarea vacanței de vară trebuie să rămână pe viitor în discuție, însă cel puțin din perspectiva actorilor implicați în sistem, observăm doar beneficii pentru o vacanță de iarnă mărită”.

Semnează: Președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia ONIȚA; Secretar executiv, Eusebiu TUDOROIU; Secretar executiv, Cătălin ZUGRAVU. (ZCH NEWS)

Articolul precedentZiua pompierilor, bucuria copiilor GALERIE FOTO
Articolul următor640 de lei pentru un copil pe lună în creșele primăriei Piatra Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.