* vizită a delegațiilor orașelor înfrățite la Piatra Neamț
* „Mai suntem încă români care sunt mândri că suntem români”

Imnul României, intonat cu o voce inocentă de copil, a deschis ceremonia întâlnirii oficiale dintre reprezentanții autorităților publice locale și orașele înfrățite. Cu ocazia Zilei Naționale, într-un cadru festiv, reprezentanții municipiului Piatra Neamț au primit vizita delegațiilor orașelor înfrățite din Bergama – Turcia, Chișinău – Republica Moldova și Hliboca – Ucraina. În sala de consiliu a Primăriei Piatra Neamț viceprimarii Aurelia Simionică și Dragoș Chitic, city-managerul Bogdan Pușcașu alături de consilierii locali au primit cu căldură vizita delegațiilor și cuvintele de mulțumire ale acestora.

 „Aici e casa noastră. Aici e patria-mamă”

Șeful delegației turce, Umit Atlam, viceprimarul orașului Bergama, a transmis în limba turcă urări de Ziua Națională și a mulțumit, în câteva cuvinte, pentru cei 16 ani de prietenie, pentru buna colaborare dintre orașe și pentru faptul că se află aici, în Piatra Neamț, la celebrarea Zilei Naționale.

Reprezentanta capitalei Chișinău, Cristina Aparatu, șefa delegației moldovene a ținut un discurs emoționant despre frații români care trăiesc în Republica Moldova. „Noi ne aflăm aici în numele primarului general, Dorin Chirtoacă, care este un susținător al românismului, care luptă și promovează limba română. Datorită acestei promovări, putem spune că acum vorbim limba română liber în Republica Moldova și nu ne mai este frică să spunem deschis acest lucru. Ceea ce Uniunea Sovietică ne-a furat. Vreau să felicit pe toți românii care au conștiință națională și pe toți cei care ne susțin și ne ajută să promovăm spiritul românesc. Noi aici ne simțim ca acasă. Aici e casa noastră. Aici e patria-mamă. Sper să retrăim acele clipe ale istoriei și să zicem cândva că noi am ajuns acasă”, și-a încheiat discursul, cu o voce tremurândă, șefa delegației moldovene.

Nicolae Șapcă, consilier raional, o prezență constantă la sărbătorile Zilei Naționale a României, șeful delegației din orașul înfrățit Hliboca din Ucraina, a vorbit despre situația Ucrainei din trecut și prezent. „Dacă acum un an de zile regretam la Piatra Neamț că Guvernul Ucrainei și președintele de atunci nu semnase acordul de asociere cu Uniunea Europeană, astăzi Ucraina are semnat acel acord de asociere care urmează să fie ratificat și sper că dacă ne mai invitați la anul, și voi mai ajunge aici, voi putea vorbi despre o Ucraină care s-a integrat și mai mult în familia europeană, iar această Europă la care noi încă visăm este unicul organism care ne mai poate uni pe toți împreună într-o familie unită așa cum eram acum 96 de ani. Trăiască România! Trăiescă frăția dintre orașele noastre!”.

Viceprimarul Aurelia Simionică a încheiat ceremonia vorbind despre mândria de a fi români, în cinstea cărora s-a închinat și un pahar de șampanie la final. „Acest sentiment de apartenență prin unire pe care îl sărbătorim mi-aș dori să reușim să-l transmitem copiilor și nepoților noștri. Fără această apartenență chiar suntem ai nimănui. Îmi doresc să fim mândri că suntem români, să redescoperim toate valorile care ne unesc, să redescoperim conștiința națională”.

Oana IOSUB-TOMA

Articolul precedentInterviu cu Ionel CIUBOTARU, primarul orașului Roznov
Articolul următorZilele Monica Lovinescu”, la Suceava şi Iaşi