Ziua în care profesorii decid dacă rămân în grevă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLuni, 12 iunie, liderii sindicali naționali din învățământ sunt așteptați să dea răspunsul primit de la colegii lor din țară la OUG-ul privind creșterea salarială acordată duminică de Guvern. Care este starea de spirit în județul Neamț încă nu se știe, oficial. Liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă a declarat în această dimineață că centralizarea răspunsurilor și a participării la grevă încă nu este gata.

În proiectul de normativ de ieri, postat pe site-ul Ministerului Educației, se prevede:

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. I, Cap. I lit. A la aceeași lege se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12

alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază aflate în plată pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr.153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, se majorează cu suma de 1300 de lei fiecare.

Începând cu salariile aferente lunii iunie 2023, prin derogare de la dispozițiile art. 12

alin (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază stabilite potrivit alin.(1^1) pentru personalul nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează cu suma de 400 de lei fiecare. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”.

Ministerul a venit, tot ieri, cu explicații pe marginea acestei oferte. „Precizăm că suma prevăzută în textul ordonanței asigură, începând cu 1 iunie, o creștere 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐞, pentru personalul didactic, de peste 25% față de nivelul salariilor din luna mai 2023. Procentual, cele mai mari creșteri sunt pentru debutanți”, se precizează pe pagina oficială de socializare a ministerului.

Sunt și câteva exemple de creștere medie a salariilor profesorilor:

De remarcat că discuțiile de pe grupurile profesorilor sunt extrem de încordate și se conturează nemulțumirea extinsă atât asupra OUG-ului pus în dezbatere publică, dar și față de modul cum au negociat liderii lor în cele trei săptămâni de grevă.

C.I.

Articolul precedentDirijorul Emanuel Elenescu, 20 de ani de eternitate
Articolul următorVIDEO. Piatra Neamț: scandalagiu încătușat în stradă