0:00

Ziua Europeană Împotriva Obezității, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În județul Neamț, potrivit evidențelor Direcției de Sănătate Publică, peste 11.000 de nemțeni sunt bolnavi de obezitate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul celor diagnosticați cu obezitate, din Neamț, a crescut cu mai mult de 2.000 de cazuri. În fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai (n.r. – anul acesta, 17 mai), se marchează Ziua Europeană Împotriva Obezităţii (ZEIO). Tema aleasă, în anul 2014, se referă la prevenirea apariţiei obezităţii în rândul tinerei generaţii.

„Obezitatea este o afecțiune cronică. Urmărirea și supravegherea continuă a sănătății noastre sunt necesare pentru a preveni creșterea în greutate. Soluția pentru viitor este să împiedicăm ca oamenii să ajungă supraponderali. Printr-un stil de viață sănătos, printr-o alimentație echilibrată și prin evitarea sedentarismului. În fond, prevenim apariția acelor boli asociate obezității care ne-ar putea duce, mai devreme sau mai târziu, la medic”, a declarat dr. Carmen Dumitreasa, medic la Compartimentul Programe de Promovare a Sănătății, din cadrul DSP Neamț.

În statisticile DSP Neamț nu se precizează câți din cei 11.000 de nemțeni bolnavi de obezitate sunt copii, dar medicii avertizează că obiceiurile nesănătoase ale părinților îi afectează direct pe cei mici.

„Copiii sunt cei mai vulnerabili când vorbim despre obezitate. Practic, ei depind de obiceiurile părinților. Necesarul de alimente, la vârsta copilăriei, este deseori supraestimat din cauza obiceiurilor alimentare ale adulților. Copiii ajung să se îngrașe din cauza consumului prea mare de grăsime animală, care se află sub o formă ascunsă, mai ales, în mezeluri, prăjituri, produse de patiserie, înghețată.  Copiii mânâncă prea multe dulciuri, beau sucuri îndulcite artificial, sunt încurajați, direct sau indirect, să mănânce produse bogate în calorii. Un alt lucru greșit este acela că activitățile fizice în aer liber sunt înlocuite, de cele mai multe ori, prin statul prea mult în casă, în fața televizorului sau a computerului”, a adăugat dr. Dumitreasa.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), obezitatea în Europa a atins proporții epidemice. În ultimele două decenii, numărul persoanelor cu această problemă s-a triplat. În cele mai multe țări, în prezent, între 30% și 80% dintre adulți sunt supraponderali. Obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80% din cazurile de diabet zaharat de tip 2, pentru 35% din bolile de inimă și pentru 55% din cazurile de hipertensiune arterială. OMS estimează că excesul de greutate și bolile asociate cu obezitatea reprezintă 7% din totalul costurilor asistenței medicale în UE. Medicii atrag atenția asupra faptului că dificultatea de a duce o luptă „dreaptă” cu kilogramele în plus este accentuată de o lipsă a înțelegerii în rândul oamenilor, care trebuie să conștietizeze că o scădere a greutății corporale cu doar 5-10%, la cei supraponderali, reduce substanțial riscul de a dezvolta boli grave. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPloi şi vânt puternic / Neamţul se confruntă cu primele probleme
Articolul următorCampanie de colectare selectivă a deşeurilor