0:00

Pe teritoriul judeţului Neamţ, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice din ultimele ore, s-au înregistrat o serie de probleme care au necesitat intervenţia forţelor specializate şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Până la ora 11 a dimineții de joi, conform datelor centralizate la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, fenomenele hidrometeorologice au produs următoarele efecte: în comuna Agapia – 2 podeţe distruse, 5 podeţe avariate, 4 ha de teren arabil inundate, 4 ha de păşuni inundate şi 5,6 km de diguri afectate, 1,9 km drumuri inundate în satul Agapia din cauza revărsării pârâului Agapia; în comuna Bălţăteşti – 8 curţi inundate, 1 podeţ avariat, 2,5 ha de teren arabil inundate, 1,3 ha de păşuni inundate, 0,1 km de drum communal afectat (în zona Bisericii Petraru) din cauza revărsării pârâului Netezi (rupere mal stâng); în comuna Bicaz Chei – 1 pod avariat; în comuna Crăcăoani – 2 podeţe avariate; în comuna Gâdinţi – 4 ha de teren arabil inundate; în municipiul Piatra Neamţ – 1 podeţ avariat; în comuna Tarcău – 2 curţi inundate.

Probleme la Şcoala Crăcăoani

Conform unei informări primite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, la Şcoala gimnazială “Gheorghe Săvescu” din Crăcăoani s-a luat măsura întreruperii cursurilor  pentru un număr de 65 de elevi, din motive de siguranţă, având în vedere riscul reprezentat de traversarea râului Cracău.

”Inspectoratul Școlar Județean Neamț a fost înștiințat de faptul că peste 60 de elevi nu au putut să ajungă la școala gimnazială din centrul comunei Crăcăoani. Au fost luate măsuri de recuperare a orelor, iar situații similar nu s-au mai înregistrat și în alte unități școlare din județ, a declarat Elena Laiu, inspector școlar general adjunct.

Piatra Neamţ

În Piatra Neamţ, comitetul local pentru situaţii de urgenţă, condus de viceprimarul Aurelia Simionică, a intervenit pentru decolmatarea unui pod aflat în zona Văleni, care traversează pârâul Turcului. S-a intervenit cu utilaje pentru curăţarea albiei, prevenind astfel producerea de inundaţii în gospodăriile din zonă.

”Încă de la primele ore ale dimineții de joi am fost în cartierul Văleni. S-a intervenit cu utilaje de la Publiserv și de la Apele Române pentru a evita riscul inundațiilor acolo. De asemenea am întocmit o situație cetralizată a subsolurilor de bloc inundate și a străzilor colmatate în urma ploilor. Salubritasul va intra la curățat străzile la primele ore ale dimineții și acolo unde sunt subsoluri inundate va veni atât ISU cât și Primăria cu motopompele pentru a scoate apa. Cele mai afectate străzi sunt Dragoș Vodă, Grigore Ureche, Petru Rareș pentru că apa și tot ceea ce găsește aceasta în cale pe versanți ajunge pe carosabil”, a spus viceprimarul Simionică.

Cracău

Una dintre situaţiile cu potential de risc există pe cursul râului Cracău, în zona Slobozia. Situaţia este monitorizată permanent de către specialişti din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov. Pentru evaluarea situaţiei, la faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului şi conducerile ISU şi SGA.

”Situația din toate localitățile afectate de fenomenele meteo care s-au manifestat pe tot teritoriul județului Neamț este monitorizată în permanență. Am numit o comisie de specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Consiliului Judeţean, care a ajuns la faţa locului şi care evaluează pagubele. Centralizarea datelor este în dinamică, acestea fiind remise pe măsură ce vor fi primite”, a declarat Vlad Angheluță, prefect al județului Neamț. (I. CĂLIN)

Articolul precedentPoate să plouă, că are cine ne usca. La buzunare.
Articolul următorZiua Europeană Împotriva Obezității