0:00

Zilele Bibliotecii „Kirileanu” / Azi, la Piatra Neamţ, academicianul Eugen Simion, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joi, 12 iunie, de la ora 11, Biblioteca Judeţeană, la Sala „Tezaur” – Evgheni Oneghin sau enciclopedia vieţii boeme ruse – 215 ani de la naşterea scriitorului Aleksandr Sergheevici Puşkin (6 iunie 1799) – Colocviu, vizionare de secvenţe filme şi expoziţie de publicaţii; participă: membrii Fundaţiei de Îngrijiri Comunitare – Centrul de Zi „Crizantema”, moderatori: Daniela Anechitei,  Adriana Ciocoiu; la ora 16, la Filiala de carte străinăRepere culturale şi itinerarii anglofone – English  Club, moderator: Raluca Chifu, traducător.  De la ora 18, în Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu” va avea loc întâlnirea cu academicianul Eugen Simion care va susţine o conferinţă cu tema „Creangă în postmodernism”. Un invitat special al serii va fi doamna Giséle Vanhese (Italia), autoarea volumului „Luceafărul de Mihai Eminescu. Portretul unei zeităţi întunecate”, apărut recent la Dijon, tradus în româneşte de Roxana Patraş. Vor participa la discuţii, la această interferenţă de teme de cultură românească de valoare europeană, prof. univ. dr. Vasile Spiridon (Bacău), prof. univ. dr. Antonio Patraş (Iaşi), prof. univ. dr. Bogdan Creţu (Iaşi) şi scriitorul Dan Mircea Cipariu (Bucureşti).

Eugen Simion (născut la 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, Prahova) este critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for din1998 până în aprilie 2006. După absolvirea facultății, a devenit cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române (1957-1962),  lucrând în colectivul „Eminescu”, condus de Perpessicius. În perioada 1962-1968 a fost redactor al revistei Gazeta literară. Între anii 1964-1971  a fost lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, la Facultatea de Litere Bucureşti. A funcționat apoi, între anii 1970-1973, ca lector invitat de limba română la Universitatea Sorbonne (Paris – IV), apoi a obținut o bursă de studii în Republica Federală Germania (1974).

Din 1971 a devenit conferențiar universitar, iar din 1990  profesor universitar al Facultății de Litere de la Universitatea din București. Din 2006 este director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București. Fost elev al marilor clasici Tudor Vianu, Al. Călinescu, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, critiul literar Eugen Simion a  publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate, este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, în perioada 2004-2009, în prezent în curs de revizuire şi adăugire, şi președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

„Întâlnirea cu acad. Eugen Simion este aşteptată de multă lume, dumnealui are, dacă e să mă exprim în limbaj neacademic, numeroşi fani, din toate generaţiile. Cine nu a învăţat pe manualele şi pe cărţile domniei sale? În cele două zile cât va fi prezent la Piatra-Neamţ, conform programului stabilit, dl. Eugen Simion va participa la o întâlnire cu elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Naţional Petru Rareş, va lua act de valorile din Fondul G.T. Kirileanu, va vizita muzeele din municipiu. Va fi interesantă întâlnirea cu doamna Giséle Vanhese din Italia, autoarea unei cărţi spectaculoase despre Eminescu, prilej de a vorbi despre europenitatea culturii noastre. Va fi, implicit, prin cei doi conferenţiari, un dialog Eminescu-Creangă. Sperăm ca oferta noastră culturală să satisfacă pe cât mai mulţi dintre pietreni”, a declarat scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii „Kirileanu”.

Nicolae SAVA

Articolul precedent„Balul Balurilor”, ultima evaluare pentru elevii nemțeni
Articolul următorConcursul național „Parteneriat în educaţie – Prezent şi perspective” Județul Neamț pe locul 3