Biblioteca Judeţeană „GT Kirileanu” aduce din nou la lumină, prin programul său de digitizare, o publicație periodică locală, a cărei lectură oferă perspectiva oficială, de la acea vreme, asupra unei perioade tulburi din istoria noastră. Este vorba despre ziarul „Flacăra” (organ al Comitetului Județean PMR Neamț și al Comitetelor Provizorii Județean și Orășenesc) în care, realități precum războiul ori, mai târziu, colectivizarea erau contorsionat prezentate în publicația ce se înscria în corul propagandistic al regimului ce se pregătea (în 1944) și a reușit ulterior să pună stăpânire pe România. Pentru cititorii tineri, poate părea incredibil felul în care arăta o publicație ce prezenta doar știri pozitive, în comparație cu cele de astăzi, în care proporția este aproape matematic inversată.
Așadar, cele 362 de numere ale ziarului „Flacăra” din perioada 1944-1964 ce se găsesc pe site-ul bibliotecii (www.bibgtkneamt.ro, rubrica biblioteca digitală, secțiunea seriale vechi) propun o nouă întâlnire, on-line, a prezentului cu trecutul, benefică – pentru viitor.
„Vă îndemn să citiţi pe site-ul bibliotecii ziarele care au apărut în judeţul nostru încă din perioada interbelică, revistele culturale de la sfârşitul secolului XIX chiar, veţi avea imaginea unui ţinut efervescent. Ziarul Flacăra este mai puţin cunoscut de către nemţeni, a apărut în perioada în care se construia Barajul de la Bicaz, sub spuza de ştiri puternic ideologizate se ascund şi multe drame, multe deturnări ale destinelor individuale şi colective. Pentru cei care ştiu să citească printre rânduri e multă viaţă, multă istorie” – Adrian Alui Gheorghe, director al Bibliotecii „Kirileanu” Neamţ. (Biblioteca Judeţeană GT Kirileanu)