0:00

Zi liberă, pentru a merge cu copilul la medic, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Sănătății a anunțat că miercuri, 15 iulie, s-a aprobat în ședința de Guvern o hotărâre privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului. Conform actului normativ, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu vârste de până în 18 ani vor beneficia de o zi liberă pentru a merge cu copilul la medic. Ziua liberă urmează să se acorde unuia dintre părinţi, la alegere, în baza unei cereri depuse cu 15 zile înainte de vizita la doctor. Părintele care solicită ziua liberă trebuie, de asemenea, să dea o declarație pe propria răspundere, conform căreia nu s-a mai solicitat o zi liberă în acel an, și nici nu se va solicita.

„Controlul medical se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat. După efectuarea controlului medical, părintele/ reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor. Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Pentru familiile cu 2 copii se acordă tot o zi lucrătoare liberă pe an, ca și în cazul unui singur copil. Pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii se acordă două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, după cum decide angajatorul. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentInfractor din Podoleni arestat în Grecia
Articolul următorFrauda la Bacalaureat: Speranțe pentru eliminații din Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.