Îngrijorați că iarna se apropie și populația, reunită din patru în patru ani la urne, nu va avea cu ce să își plătească facturile, în contextul în care urmează alte majorări la energie, senatorii s-au grăbit să voteze o majorare a indemnizației proprii cu 25%, gândindu-se cu înțelegere și la miniștrii, președinți de consilii județene, primari și alți funcționari publici implicați în procesul legislativ.
Modificarea vine prin Ordonanța de Urgență nr. 115/2022, aprobată ieri, 21 septembrie, în Senat, pe care au votat-o 91 dintre senatori “pentru”, toți cei 22 de senatori USR “împotrivă” și 4 dintre neafiliați s-au abținut.
Cei trei senatori de Neamț, Eugen Nazare Țapu (PNL), Alexandru-Răzvan Cuc (PSD) și Sorin Lavric (AUR) au votat “pentru”, după cum se poate vedea pe site-ul oficial al Senatului, la rubrica Voturi în plen, pe care o puteți accesa aici.
Senatorul Sorin Lavric justifică: „Ordonanța a fost pentru actualizarea indemnizației bugetarilor în genere, dintre care demnitarii sunt o minoritate infimă. E vorba de funcționarii din primării, consilii județene și locale, alături de toți cei aflați în subordinea lor. Pe ei i-am avut cu precădere în vedere. Potrivit legii statutului senatorilor și deputaților, indemnizația lor se modifică în acord cu salariile celorlalți bugetari. Nu poți privilegia pe unii și neglija pe alții. Așa e legea. Senatorii AUR au votat proiectul propus de UDMR. În presă s-a pus însă accentul doar pe salariile parlamentarilor, ca și cum ne-am plăsmuit anume o lege doar pentru a ne spori nouă indemnizațiile, ignorându- i pe ceilalți bugetari. E un fals. Din 2019 salariile fuseseră înghețate, iar acum s-a făcut actualizarea. Atât și nimic mai mult”.
După dacă ce va fi aprobată în Camera Deputaților și publicată în Monitorul Oficial, undeva în luna octombrie, indemnizațiile demnitarilor și altor categorii de bugetari cu funcții vor crește de la 1 noiembrie 2022. Cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
Angela Croitoru