0:00

Votul deschis atrage nulitatea la CJ Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* prefectul a atacat în contencios mai multe decizii ale CJ Neamţ

* George Lazăr: „Nu este neapărat cineva vinovat, a fost o hotărâre ad-hoc”

Prefectul George Lazăr a atacat în contencios administrativ mai multe hotărâri ale Consiliului Județean Neamț, prin care au fost desemnați, prin vot deschis, mai mulți consilieri județeni membri în AGA sau consilii de administrație ale diverselor instituții tutelate de CJ Neamț. Este vorba despre hotărâri din ultimele 6 luni, care au fost luate la puricat de când în ședința din octombrie a fost schimbat șeful Aqua Neamț, fără a se respecta regulamentul de organizare și funcționare a CJ și legea administrației publice locale.

”Este vorba despre domnii consilieri Vasile Nica, Mihai Alexandru, Vasile Pruteanu, Ștefănuț Ploscaru, Dan Vasiliu, Dan Constantin, Radu Miron Tudorel, Constantin Iacoban, Mircea Pintilie, care au fost desemnați ca reprezentanți ai CJ în comisiile și forurile de conducere – AGA sau CA ale instituțiilor coordonate de CJ, printr-o anumită tipologie de vot. Noi am verificat dosarele din ultimele 6 luni și am atacat în contencios administrativ respectivele hotărâri. Tot ceea ce ține de votul pentru o persoană trebuie să se facă cu vot secret când este vorba de consilieri județeni. Trebuie respectată legea pentru că nu se poate prin hotărâri în plen să se folosească vot deschis doar pentru celeritate și pentru a eficientiza  perioada de lucru, de desfășurare a ședințelor. Toate aceste hotărâri sunt depuse la instanță și până când instanța va da un răspuns acestea rămân lovite de nulitate. În același timp cu prima ocazie, la următoarea ședință ordinară a CJ pot fi puse pe ordinea de zi alte proiecte de hotărâre prin care să se desemneze alți reprezentanți, prin vot secret. Nu este neapărat cineva vinovat pentru acest fapt, a fost o hotărâre luată de toți consilierii, ad-hoc pentru alege reprezentanții prin vot deschis pentru a fi mai operativi”, a explicat George Lazăr.

Hotărârile sunt nule, dar efectele…

Urmează ca instanța de judecată să se decida ce se va întâmpla cu respectivele hotărâri. Din punctul de vedere al consilierilor județeni care au făcut parte din AGA sau CA-uri problema nu vine din nulitatea hotărârilor atacate de prefect, ci din efectele produse de respectivele hotărâri.

”Este opinia prefectului, iar instanța se va pronunța și au fost mai multe hotărâri de acest gen. Problema a plecat de la schimbarea consilierului Vișan cu consilierul Mircea Pintilie la conducerea Aqua Neamț, iar în ceea ce mă privește eu cred că ar trebui modificat regulamentul de organizare și funcționare al CJ, mai ales în ceea ce privește sistemul de vot. Eu cred și sunt sigur că sistemul actual permite să se folosească votul secret electronic și voi susține introducerea acestei proceduri. E dificil, foarte dificil, instanța trebuie să se pronunțe asupra respectivelor hotărâri și mai ales va fi foarte dificil să se stabilească ce se va întâmpla cu efectele produse de acele hotărâri pentru că respectivii consilieri și-au exercitat atribuțiile plecând de la acele hotărârii”, a explicat consilierul județean Dan Constantin.

Irina CĂLIN

”Eu nu mai sunt de mult reprezentantul CJ în vreo AGA sau CA. Am fost la Spital și la Troleibuzul dar am fost scos. Mai mult este vorba despre niște hotărâri mai vechi, chiar și din legislatura trecută, care nu au fost modificate” – Constantin Iacoban.

”Eu reprezint CJ la Stațiunea Bălțătești și la Școala specială de la Târgu Neamț, iar votul meu acolo este unul singur și nu are importanță” – Vasile Nica

Articolul precedentŞedinţele CJ, ”concurs de mulțumit șefii de partid”
Articolul următorRăsplată pentru o campioană mondială: ŞOMAJUL!