0:00

Răsplată pentru o campioană mondială: ŞOMAJUL!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

A muncit pe brânci pentru a obține performanțe, iar acum se află în șomaj. Voleibalista Ramona Căpățână Elisei, multiplă campioană mondială inter-universitară, campioană națională cu Știința Bacău în ediția 1997/1998 și câștigătoare a Cupei României cu Unic, în 2003, nu și-a mai găsit post în învățământ în actualul an școlar întrucât a obținut o notă sub 5 la examenul național de titularizare. “Trec printr-un moment greu, dar sunt optimistă. Nu voi renunța la învățământ. Chiar dacă un profesor debutant câștigă lunar 750 de lei, mă voi prezenta în continuare la examenul de titularizare”, a declarat sportiva care, în anul școlar precedent, a predat la Școlile din Cândești și Luminiș. “Pe partea de volei aș vrea să mai evoluez câțiva ani. Cu domnul Ouatu încă nu am ajuns la o înțelegere. Dacă n-o să mai joc, vreau să mă profilez pe partea de învățământ”, a mai spus sportiva. Ramona Elisei își amintește că “pe vremea când evoluam la Unic am mai fost la un examen de titularizare și am luat 6 și ceva și m-au repartizat la Școlile din Pâncești și Poienari, pe lângă Roman. Atunci eram jucătoare activă și nu puteam să ajung la antrenamente de la o asemenea distanță”. Voleibalista s-a căsătorit în urmă cu 8 ani. ”Soțul meu lucrează în Jandarmerie, suntem căsătoriți din 2005 și vrem ca în curând să avem un copil. Ne înțelegem foarte bine”.

Primii paşi      

Trei echipe de primă mărime din voleiul românesc au beneficiat de serviciile Ramonei Căpățână Elisei: Știința Bacău, Unic Piatra Neamț și CSU Gaz Târgu Mureș. În 2003 a participat cu naționala de senioare la turneul final al Campionatului European din Turcia. Din prima reprezentativă făceau parte atunci nume mari ale voleiului intern: Trombițaș, Ţurlea, Corjeuțeanu, Marcovici, Mincă, Nucu, Nedelcu și Ţolișteanu-Manu, ultima și ea pietreancă la origine, fiind desemnată cel mai bun libero de pe continent. Ramona Căpățână Elisei s-a născut pe 23 mai 1979 la Piatra Neamț. În anul 1997 a absolvit  Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamț și apoi Facultatea de Educație Fizică și Sport din Bacău, promoția 2001. A obținut definitivarea în învățământ în 2006 și și-a încheiat studiile de master în 2008. Voleiul l-a început la 7 ani și jumătate cu profesoara Maria Ionici. “Mi-a plăcut mingea de mică, săream în pat la bunicii mei, eram foarte energică. Ei m-au îndemnat să merg să fac sport”. Maria Ionici, profesoara Ramonei, spune că aceasta “era o fetiță foarte muncitoare. A venit la volei cu bunica sa, în clasa întâi. A fost șefa generației ei și singura care a ajuns din acea promoție atât de departe. La început am lucrat ca s-o specializez pe postul de coordonatoare deoarece nu era foarte înaltă. Ea a crescut după clasa a 8-a, până în clasa a 8-a măsura cam 1,70 m. Tatăl său este înalt și mă așteptam să crească. A crescut nu numai în înălțime ci și în valoare, devenind una din jucătoarele importante din România”. În 1996, Ramona Elisei a devenit campioană națională școlară și a fost desemnată cea mai completă jucătoare a turneului final. Peste doi ani i s-a acordat diploma pentru cea mai bună trăgătoare la Campionatele Naționale de junioare.

Ştiinţa Bacău, Unic, CSU Târgu Mureş

După absolvirea Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamț a plecat la Șțiința Bacău, sub conducerea profesorului Florin Grapă, unde a devenit campioană națională de senioare și apoi triplă vicecampioană națională și medaliată cu bronz, alături de alte două voleibaliste emblematice ale Bacăului, Melania Rusei-Alexe și Cristina Schragner. Cu Unicul a câștigat Cupa României, în 2003, cu acea echipă formidabilă din care făcea parte și regretata jucătoare de culoare, Violet Barasa, care a decedat în 2007. Două sezoane a jucat apoi și la CSU Gaz Târgu Mureș.

Şomaj

În anul școlar trecut, Ramona Căpățână Elisei a predat, ca profesor suplinitor, educația fizică la Școlile din Cândești și Luminiș. “La Cândești când m-am dus în toamnă să-mi iau niște acte ca să le depun la șomaj, am aflat că acolo am fost angajată pe postul de secretară. Directorul Paul Dumitru Culbece mi-a spus că nu știa că am funcționat pe acest post. M-am integrat foarte bine. Mi-a plăcut să lucrez cu elevi de aici. Am fost la Inspectoratul Școlar să văd dacă mai sunt locuri rămase și mi s-a spus că nu mai sunt. Așa că mi-am depus actele pentru a primi ajutorul de șomaj”, a declarat campioana.

Contactat telefonic, prof. Paul Dumitru Culbece, directorul Școlii Cândești spune că fostul secretar al instituției de învățământ pe care o conduce a făcut o greșeală în programul informatic Revisal (program pentru depunerea registrului electronic de evidență a salariaților), greșeală care apoi s-a remediat. “În toamnă secretarul a demisionat. Doamna profesoară Ramona Elisei nu a avut de suferit de pe urma acestei greșeli”.

“Îi place meseria asta foarte mult. Este o fată foarte corectă. Copii o iubesc!”, a afirmat prima antrenoare a Ramonei Elisei, Maria Ionici. “Ţin în mod special să vă spun că doamna profesoară Ionici m-a ajutat și încurajat în toate. Cu doamna Ionici mă sfătuiesc în permanență și îi mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru mine. Sunt singură la părinți. Când eram micuță aveam grijă de toți copii de pe strada mea. Le dădeam de mâncare, îi schimbam”, și-a amintit voleibalista care de mai bine de un an și-a întrerupt activitatea sportivă. Profesoara Maria Ionici a mai dat voleiului românesc o serie de jucătoare valoroase precum: Ivanov, Ţolișteanu-Manu, surorile Dorinela și Cezara Ruxăndoiu, Amoisinei, Măriuță, Săpătoru. Și luptătoarea de la stilul libere, Ana Maria Miron, actuala campionă națională pe echipe și medaliată cu bronz la Campionatele Naționale de junioare se numără printre fostele sale eleve.

Potrivit Ministerului Educației, pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină minimum nota 7, atât la proba scrisă, cât și la cea practică. Pentru angajarea pe perioadă determinată adică suplinire, candidații trebuie să obțină minimum nota 5.

Răsplată pentru o campioană mondială: ŞOMAJUL!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nu merita aşa ceva

“Mie personal îmi pare foarte rău pentru situația asta în care se află Ramona. Și cu școala și cu voleiul. Nu merita așa ceva. Ea mai poate să joace încă trei-patru ani, întrucât a dus o viață foarte ordonată, este deosebit de serioasă și foarte talentată. Personal mi-aș dori-o în echipă oricând. Nu pot să-i reproșez nimic. Are prea mult bun simț” – prof. univ. dr. Florin Grapă, antrenorul actualei campioane și câștigătoare a Cupei României, Știința Bacău

Răsplată pentru o campioană mondială: ŞOMAJUL!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Avem nevoie de serviciile ei

“Ramona Elisei are un potențial mare, calități deosebite. Păcat că a făcut o pauză atât de îndelungată. A jucat la echipe cu renume în voleiul românesc. Nu înțeleg de ce a preferat să stea departe de volei. Avem mare nevoie de serviciile ei. Eu mă bazez mult pe jucătoarele localnice și sper ca, în curând, să evolueaze din nou la Unic” – ec. Vasile Ouatu, preşedinte Unic Piatra Neamţ

 Răsplată pentru o campioană mondială: ŞOMAJUL!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ana MOISE

Articolul precedentVotul deschis atrage nulitatea la CJ Neamț
Articolul următorScandal la „Dimitrie Leonida”

4 COMENTARII

  1. Am fost coleg cu doamna profesoara Elisei , la scoala Cindesti .Tot coleg am fost si cu doamna secretara . Coleg sunt si cu domnul director de la aceasta scoala. As dori ca in numele adevarului ,doamna secretara invinuita de neatentie in completarea actelor sa aiba drept la replica pentru a-si putea apara demnitatea calcata rau in picioare si nevinovatia in legatura cu acest caz.Doamna fosta secretara se numeste BRAIS ECATERINA ,locuieste in satul betesti din comuna Rediu Neamt.Numarul dumneaei de telefon este 0746576102 Am scris aceste randuri la solicitarea doamnei secretare.

  2. Am fost coleg cu doamna profesoara Elisei .Tot coleg am fost si cu doamna secretara . Coleg sunt si cu domnul actual director de la scoala Cindesti. Scriu aceste randuri le solicitarea fostei secretare care pe nedrept este invinuita de gresirea intocmirii documentelor. Cred ca in numele adevarului si a dreptului la replica doamna secretara BRAIS ECATERINA din satul Betesti cmuna Rediu Neamt ar trebui sa isi spuna punctul de vedere. Numarul de telefon al doamnei este 0746576102 .doamna va multumeste anticipat..

  3. Am lucrat si eu la Scoala Cindesti anul trecut colega cu profesoara Elisei Ramona un om deosebit.Nu va puteti inchipui ce fel de om este actualul director(mincinos, laudaros, omul intrigilor etc.)Priveste scoala ca pe propria proprietate intitulandu-se *fiul satului*.Le plang de mila cadrelor didactice din scosla ca sunt condusi de un asemenea om.Oare domnul Stan il cunoaste pe director ca om sau a numit politic in functie niste oameni incapabili?

Comentariile sunt închise.