leonida liceu.

* doi profesorii de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” amenință că nu vor mai intra la ore dacă nu le sunt ascultate doleanțele

* scandalul, spun aceștia, a început odată cu numirea pe postul de director-adjunct a profesoarei Cameliei Greșanu

* ei încearcă să spună că reprezintă majoritatea cadrelor didactice din școală

* conducerea școlii susține contrariul

* de la ISJ Neamț totul se vede ca un act de invidie

Doi profesori care predau la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” au venit la redacția ziarului „Ceahlăul” pentru a sesiza că la unitatea școlară se petrec o serie de nereguli. Aceștia au dorit să-și păstreze anonimatul de frică să nu-și piardă posturile. În cererile lor, cer schimbarea directorului-adjunct Camelia Greșanu pe motiv de „management defectuos”, lucru despre care nemulțumiții spun că ISJ Neamț știe, nu face nimic, ba chiar, mai mult, este implicat în acoperirea unor adevăruri. În lista cu sesizări profesorii nu au uitat să aducă aminte și despre gradele de rudenie din învățământul nemțean.

„Majoritatea cadrelor didactice din cadrul Liceului Tehnologic «Dimitrie Leonida» din Piatra Neamț dorim de urgență o alegere transparentă și democratică a ambilor directori și a Consiliului de Administrație la care să fie prezent un reprezentant al ISJ Neamț și un reprezentant al ziarului dv. Dorim ca, alături de o conducere nouă și un plan managerial nou, să ne putem îndeplini obiectivele propuse pentru acest an școlar și pentru perioada care urmează. Situația în care s-a ajuns se datorează inspectorului general școlar Viorel Stan cât și inspectorului de biologie, profesorul Ioan Bălan, care soluționează toate memoriile trimise la ISJ din școala noastră, acesta fiind și nașul familiei Greșanu. Deși conducerea ISJ Neamț știa de abuzurile familiei Greșanu, începând cu luna septembrie 2013, profesorul Camelia Greșanu a fost numită directorul școlii, iar primele sale întreprinse au fost depuneri de plângeri penale împotriva colegilor incomozi din școală și care s-au dovedit, până la urmă, neîntemeiate. În luna septembrie 2013, o brigadă de control din partea ISJ Neamț a consemnat că rezultatele slabe se datorează managementului defectuos. Cum e posibil ca soțul directoarei Camelia Greșanu să predea ore de biologie deși este inginer mecanic suplinitor, iar catedra de religie a fost ocupată fără a respecta etapele mobilității cadrelor didactice, tocmai în toamnă, de preotul Bogdan Stan, care este nepotul inspectorului general Viorel Stan. Sunt colegi titulari la școala noastră față de care s-au comis o serie de abuzuri și care s-au prezentat în audiență la dl. ministru al Educației Naționale. Încă din 14 septembrie 2013 inspectorul general Stan Viorel declara că în termen de 15 zile o va demite pe directoarea Camelia Greșanu, aceeași promisiune fiind făcută într-un ziar din 17.10.2013 pe motiv că aceasta a creat o stare tensionată în școală care perturbă procesul de învățământ. Soluția inspectorului general la această situație tensionată a fost emiterea unei noi decizii de numire ca director adjunct a profesorului Camelia Greșanu, începând cu 20.11.2013. Această nouă numire s-a făcut probabil ca o recompensă pentru toate acțiunile făcute de aceasta cu scopul de a compromite colegii incomozi. Solicităm de urgență soluționarea civilizată și pașnică a situației existente pentru a evita, eventual, o grevă prin neprezentarea la orele de curs care poate duce la perturbarea procesului instructiv-educativ”, se arată în sesizare.

„Grupul” Tofan

Conducerea de la “Dimitrie Leonida” susține că, tot timpul, în spatele grupului a existat Florinel Tofan, profesor la această școală de aproximativ 3 ani.

„Știm cine este persoana. Este vorba de Tofan. Un profesor care a încercat să mai compromită și alte persoane și acum a ajuns la mine. Sunt a 3-a victimă”, a spus Camelia Greșanu, director adjunct la Liceul „Leonida”.

Reprezentanții școlii susțin că acest profesor a avut mai multe abateri și în trecut, a fost sancționat și caută să se răzbune pe faptul că nu a ajuns „mai sus”. În acest sens, directoarea Greșanu ne-a arătat un dosar stufos în care s-au strâns reclamațiile și abaterile pe care Tofan le-a făcut numai într-o lună de zile, anul trecut.

„Sunt sesizări, sunt probe ale elevilor. Noi am dat o amendă, ca liceu, pentru numeroase încălcări ale regulamentelor noastre. Sancțiunea a fost votată în CA-ul școlii, a fost contestată și a primit drept de cauză din partea ISJ, ca apoi instanța să ne dea nouă drept de cauză. Nici acum nu vine la școală, nu pune note în catalog, face anchete la clasă, fără ca să aibă un suport și ne denigrează”, a adăugat Greșanu.

Soțul directoarei Greșanu spune că acuzele care i se aduc sunt nefondate. „Am fost încadrat la această școală pe o catedră de informatică, având în completare 4 ore de biologie, acordate de CA, potrivit legislației în vigoare. Știe și ISJ”, a spus prof. Sorin-Vasile Greșanu.

Printre cei „pomeniți” în rândul celor care nu ar fi procedat corect la ocuparea catedrei, pr. Bogdan Stan a dorit să precizeze că legătura de rudenie cu inspectorul general nu are nicio treabă cu postul pe care îl ocupă în unitatea de învățământ.

„Dacă o rudă de-a noastră ajunge pe o funcție, toți ceilalți nu mai au voie să-și câștige pâinea? Sunt aici de 4 ani de zile, cu mult înainte ca unchiul să știe ce va ajunge. Ocuparea catedrei s-a făcut potrivit regulamentului Ministerului.”

Motivul care i-a determinat pe reprezentanții liceului să amintească de profesorul Florinel Tofan este faptul că „acest om încearcă de ani și ani de zile să ajungă director sau inspector… sau ministru și face orice este omenește sau neomenește posibil, reclamații, denigrează…”

Pe motiv de „gelozie”

Nici inspectorul general Viorel Stan nu vede situația prea diferită.

„Tofan este invidios că nu a ajuns el director în locul doamnei Greșanu. De ce nu am demis-o pe doamna Greșanu? Pentru că doamna Greșanu a ținut un semestru întreg școala în spate. Este o eroină. Nu am demis-o pentru că la evaluare nu a fost găsită cu nimic în neregulă. Pr. Bogdan Stan este un nepot de-al meu după un văr de-al doilea, dar n-are nicio legătură cu faptul că el este profesor de religie.”

Reprezentanții școlii spun că lucrurile nu se vor termina aici. Au strâns semnături de la cadrele didactice pentru a demonstra că există o majoritate revoltată pe cel care denigrează și aduce cuvinte jignitoare la adresa liceului.

P.S.: Nu avem pretenția că am epuizat subiectul. Acuzele curg de o parte și de cealaltă, amenințările la fel. Scandalul cu țigările de contrabandă pare să aibă rădăcini și în noul context conflictual. Indiferent cine are dreptate în acest caz, fum fără foc nu există și detașarea cu care ISJ privește situația dă apă la moara scandalului. Dacă stai să-I asculți pe nemulțumiți, tinzi să le dai dreptate, dacă asculți conducerea actuală, la fel. Chiar și generalul Stan pare să aibă dreptate. Între toate aceste adevăruri lipsește adevărul cel mai important, cel al elevilor elevilor, care nu au nici o vină.

Marian TEODOROF

9 COMENTARII

 1. Cunosc situatia din aceasta scoala si felicit grupul de profesori care au sesizat situatia tensionata creata de familia Gresanu si d-na Smaranda avand sustinerea doar a lui Viorel Stan care in luna mai 2013 a fost informat de patru elevi ca la Liceul Dimitrie Leonida directoarea Gresanu cerea 100 de euro pentru a fi promovati.
  Sunt elevi de la seral care s-au transferat la alte licee tot din cauza familiei Gresanu.
  De cite ori a-ti fost domnule Stan in scoala sa vizitati eroina?

 2. VIOREL STAN sa stea la ROMAN iar in toate scolile profesorii s-si aleaga DIRECTORI sunt multi directori numiti de VIOREL STAN care pentru CORUPTIE au fost dati afara de la ISJ de vechia conducere mult mai competenta FELICITARI PROFESORILOR CARE NU SE LASA INTIMIDATI de axa GRESANU – BALAN nasul – STAN VIOREL

 3. Se stie f. bine ca “performantele” unor directori de liceu sunt obtinute politic chiar daca au “dosarul” patat bine. Vezi si directorul general de la Cartianu in cate dosare civile si penale apare pt. escrocherii de familie si in care este executata silit ? Este un exemplu f. bun pt. elevii si cadrele didactice nemtele.

 4. …Problema grava de la Liceul Tehnologic D.Leonida este ocuparea catedrei de informatica si a 4 ore de biologie de catre un prof. necalificat in aceste domenii…..sotul eroinei…care nu a sustinut nici un examen la nivel national..angajarea lui realizandu-se de catre eroina Gresanu,,,Stimati colegi titulati de informatica si biologie veniti si va cereti drepturile la nasul Balan – prieten cu Stan in cardasie cu inspectoarea Ungureanu.Se fac angajarii la Leonida- Eroina. Afis la intrarea principala…Relatii Prof. Smaranda-Bran
  Urmariti comedia Stan- Eroina-Sotul informaticianul , biolog , Nasul prof,Balan-si Smaranda alias Bran

 5. Sa spuna Sorin Gresanu cand a sustinut el un examen de titularizare si in baza carei Metodologii ocupa catedra de Informatica sau de Biologie.Pentru cunoscatori el nu a dat niciodata examen si a are catedra de cand a intrat in invatamant.

 6. macar de s-ar uni romanasii cand apare vreo chestie de genu asta sa alunge capusele aciuate pe spinarea oamenilor. Multe capatzani ar cadea chiar aia de ocupa fotolii de mari dregatori altfel niste profitori si mincinosi.

 7. Ce sa mai zicem???? asa stie Stan sa vorbeasca despre invatamant…… de parca el ar avea vreo treaba cu scoala?????? sau, pardon, am uitat….. are….. inca de pe vremea cand era director la Roman Voda si lua banii pentru promovarea bacalaureatului……. ;…. acum…. cine se aseamana se aduna, ce sa faci??? cum Gresanu (nume predestinat!!!!) asa si Stan…….

Comments are closed.