Cinci medici din Neamț sunt nominalizați în campania „Ambasadori Nemțeni” și pot fi votați online până în ziua de 15 noiembrie, pe site-ul proiectului. Votul publicului contează pentru rezultatul final în proporție de 40%, oricine putând acorda un singur vot de pe aceeași adresă de IP oricărui candidat, în decurs de 24 de ore. După încheierea votului public, urmează etapa jurizării naționale, între 16 și 20 noiembrie, iar câștigătorii vor fi cunoscuți în ziua de 1 decembrie, la Gala Ambasadorilor Nemțeni, găzduită de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț.
Medicul Cristina Iacob Atănăsoaie este unul din cei 5 profesioniști nominalizați la gala din acest an, în prezent manager interimar al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, din luna iulie 2017. A absolvit în 1989 Institutul de Medicină și Farmacie Iași, medic specialist boli interne din 1995, medic primar boli interne din 2002, manager al Spitalului Orășenesc Roznov din 2002 până în 2008, director medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț din 2011 până în 2012, membru în Colegiul Medicilor Neamț și în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie este un medic care se remarcă prin echilibru între vorbe și fapte, prin îmbinarea abilă între vocație și spiritul de bun organizator, reușind în 2003 să salveze Spitalul Roznov de la desființare. În urma alegerilor locale din iunie 2016 este consilier local în comuna Zănești.
Doctor Letiția Gabriela Damoc este medic practician în sistemul de acordare a asistenței medicale de urgență la Compartimentul de Primire a Urgențelor și managerul Spitalului Orășenesc „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bicaz. Anterior, între 1 februarie 1995 și 2 decembrie 2014 a fost la conducerea Serviciului de Ambulanță Neamț. De-a lungul carierei, a avut numeroase colaborări cu Serviciul Salvamont Neamț, cu filiala Neamț și Trento a Crucii Roșii și cu Asociația Spitalelor din Elveția. Dr. Letiția Gabriela Damoc este vicepreședintele Comisiei Naționale de Urgență din cadrul Colegiului Medicilor din România și membru fondator al Asociației „Sănătatea Văii Muntelui” Bicaz înființată în parteneriat cu Primăria oraşului Bicaz.
Doctor Mihaela Covrig a absolvit Școala Tehnică Sanitară din București și apoi Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Iași, în anul 1982. Este specialist în medicină de familie din 1991 și medic primar din 1996. De ani de zile se implică în soluționarea problemelor profesionale ale colegilor, fiind președintele Asociației Patronale de Medicina Familiei. Din anul 2008 este membru ales în Consiliul Județean al Colegiului Medicilor Neamț și din anul 2012 reprezentant în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România. Dr. Mihaela Covrig este medic de familie la Dobreni.
Doctor Smaranda Gârbea este medic specialist și șefa secției Cardiologie a Spitalului Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț. Secția a fost înființată în anul 1993, prin transformarea compartimentului aflat în cadrul secției medicină internă, tocmai datorită argumentelor aduse de dr. Smaranda Gârbea care a înțeles că bolile de inimă vor „exploda” și dedică o parte importantă din activitatea ei pentru educarea preventivă a nemțenilor. Mentorii săi, din perioada rezidențiatului la Spitalul Clinic Fundeni din București – prof. dr. Costin Carp, prof. dr. Eduard Apetrei și prof. dr. Carmen Cighină – au avut un rol esențial în formarea Smarandei Gârbea ca profesionist, apreciat de pacienții ei.
Nu în ultimul rând, dr. Dan Gabriel Arvătescu este nominalizat la gala din acest an. Medic de chirurgie generală la Spitalul Municipal Roman din anul 1990, șef al secției chirurgie din anul 2000 și medic șef al blocului operator al spitalului din anul 2014, dr. Dan Gabriel Arvătescu este cel care a introdus chirurgia laparoscopică din anul 2004 și endoscopia diagnostică din anul 2008 la Roman. Pe lângă reușitele profesionale care l-au propulsat printre elitele nemțene din domeniu, medicul se face remarcat și ca scriitor, membru al Societății Scriitorilor Medici din anul 2015. A publicat trei volume de literatură începând din anul 2014, alături de peste 20 de eseuri, nuvele și diverse povestiri apărute de-a lungul timpului în reviste, publicații și în presa locală. Are numeroase prezentări de lucrări la congresele naționale de chirurgie (5), la Congresul național de chirurgie infantilă (1), la conferința chirurgilor moldoveni (3), la conferințele de chirurgie de la Piatra Neamț (8) și la alte reuniuni locale (Zilele Sănătății Nemțene), dar și opt articole apărute în reviste medicale. În anul 2016 și în 2017 a primit premiul „Cartea anului” la Festivalul „Avangarda Literară” din Bacău. (C.I.)