Rares Gavril - la preluare

Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamț a fost invitată, la finele săptămânii precedente, la un turneu de verificare la Dej, unde s-a situat printre favorite. La testul amical de la Dej, au luat parte alte trei formații de primă divizie din România: gazdele de la Unirea, Știința Explorări Baia Mare și Universitatea Cluj. Pietrenii au obținut două victorii și au cedat greu, la tie-break, în fața gazdelor, ocupând, la final, poziția a doua, însă jocul, în ansamblul lui este încurajator pentru noul campionat, ce se anunță a fi foarte greu.

Profesorul Dan Gavril

Turneu util la Dej

Pietrenii au jucat dezinvolt și au obținut la Dej două victorii, cu U Cluj, echipă care s-a întărit și ea în această vară, apoi cea împotriva maramureșenilor de la Explorări fiind considerată surprinzătoare, la prima vedere. Echipa pietreană, antrenată de profesorii Dan Gavril și Nicu Buruș, s-a reunit la începutul lunii august cu trei achiziții în lot: Mihai Voleanschi, care joacă pe postul de universal, ridicătorul maghiar Peter Kecskemeti și secundul Sergiu Filip. ”Am reușit să definitivăm lotul, am rezolvat o problemă delicată pe postul de ridicător, acolo unde Cazacu va fi completat de experiența lui Kecskemeti. În jurul acestor doi ridicători vom încerca să construim o echipă competitivă , cu care să începem a urca în clasamentul primului eșalon”, a declarat profesorul Dan Gavril. Referitor la noul campionat al Diviziei Masculine A1, Dan Gavril a spus: ”Va fi un campionat extrem de echilibrat, în care majoritatea echipelor au reușit transferuri de răsunet. Cei din Caransebeș au adus 9 jucători, Șimleul Silvaniei, la fel, 9 jucători noi, fără a mai vorbi de Constanța, Zalăul, sau Dinamo. Galațiul s-a consolidat, Steaua și CSM București”. Tocmai, pentru a pregăti noul campionat, tinerii voleibaliști pietreni au plecat la București pentru a susține jocuri amicale cu Steaua și CSM.

Constantin Nita

Miza pe tineri

Constantin Niță, directorul executiv al VCM-LPS Piatra Neamț mizează în noul campionat pe experiența cuplului de antrenori Dan Gavril și Nicu Buruș și pe entuziasmul tineresc al jucătorilor din lot. ”La Dej eu spun că ne-am prezentat bine. Antrenorii au avut posibilitatea să vadă potențialul jucătorilor și unde ne aflăm cu pregătirea. Eu mizez pe entuziasmul jucătorilor, iar la Dej s-a văzut că echipa s-a mișcat bine, iar relațiile de joc încep să se sudeze. Noul campionat va fi unul greu, deoarece multe echipe au bugete mari față de al nostru, vorbim de Zalău, de Dinamo, sau de Caransebeș, o echipă care a apărut, parcă, de nicăieri și are un support material ce îi permite să plătească salarii de până la vreo 4.000 de euro, din câte am înțeles. Pentru voleiul românesc, asta înseamnă foarte mult. La Piatra Neamț s-a înrădăcinat, parcă, să facem performanță cu bani puțini și cred că ne putem impune ca obiectiv o clasare în prima jumătate a clasamentului, ceea ce ar fi o performanță pentru noi. Important este să creștem jucători, în special pentru echipa națională, dar și pentru lotul de tineret”, a declarat Constantin Niță.

Ionut Harbuz a revenit la Dinamo

Ionuț Harbuz, revenire spectaculoasă

Cea mai spectaculoasă revenire în voleiul masculin românesc este cea a lui Ionuț Harbuz, la Dinamo. După un stagiu de antrenor la Unic Piatra Neamț, jucătorul pietrean a dat curs în această vară ofertei venite de la clubul bucureștean, care și-a propus câștigarea titlului național și a Cupei României, atât la fete cât și la băieți. Harbuz, are 33 de ani, 1,97 metri înălțime și joacă secund, fiind unul din cei mai experimentați jucători din voleiul masculin românesc. Harbuz va evolua într-o companie selectă la Dinamo, o adevărată ”multinațională”, alături de cubanezul Hiroshi Rosalles Centeles, 24 de ani, 1,95 metri, universal, sârbul Milos Antonic, 27 de ani, 1,98 metri, coordonator, secundul bulgar Dimitar Tonev, 31 de ani, 1,97 metri înălțime, liberoul Srdjan Pantelic, toți transferați în această vară, alături de românii Ștefan Romanesc, fost secund la Galați și coordonatorul Răzvan Bogdan, transferat de la Tricolorul Ploiești, din liga secundă. De destinele echipei se ocupă managerul Marian Ștefan, același care se ocupă și de echipa de fete a clubului dinamovist. Revenirea lui Ionuț Harbuz la Dinamo, ca jucător, după ce a renunțat la proiectul de a se consacra ca tehnician, poate fi socotită drept o surpriză. Rămâne de văzut cum se va reacomoda cu noii săi colegi și care va fi randamentul lui în joc, în special în derby-urile cu echipele Constanța și Zalău.

Mihai STOIAN

Lotul VCM-LPS Piatra Neamț

Kecskemeti și Cazacu – coordonatori, Voleanschi, Lupu, Codrin Mocanu, Iosif, Predius, Bălan, Chiș, Pavel Mocanu și Gavril – libero.

Rezultatele turneului de la Dej:

Vineri, 5 septembrie
Explorări – U Cluj 3-0 (25-19, 25-22, 30- 28)
Unirea Dej – VCM-LPS 3-2 (27-25, 25-20, 15-25, 20-25, 12-15)

Sâmbătă, 6 septembrie
Explorări – VCM-LPS 1-3 (25-22, 20-25, -15- 25, 14-25)
Unirea – U Cluj 3-0 (25-23, 25-20, 25- 12)

Duminică, 7 septembrie

VCM-LPS – U Cluj 3-0 (25-21, 25-16, 25- 17)
Unirea – Explorări 3-0 (25-22, 25-17, 25- 21).

Clasament: 1. Unirea 8; 2. VCM-LPS 7; 3. Explorări 3; 4. U Cluj 0.

Articolul precedentAcuș începe școala! Reguli noi peste năravuri vechi
Articolul următorReparații în școli cu mână de lucru proprie