0:00

Etapa a 10-a în Divizia A1 masculină de volei a fost una spectaculoasă, în care tinerii jucători antrenați de Dan Gavril au câștigat din nou cu 3-2, după un tie-break năucitor, dar de această dată, în deplasare, la Steaua, cu două seturi duse în prelungiri. Astfel, VCM Piatra Neamț leagă două victorii consecutive pentru prima oară în acest campionat. La fete, în ciuda unei prestații bune a pietrencelor, arbitrii au ”îngopat” din nou Unicul, la fel ca la Iași, într-un morman de greșeli ce au dat aripi gazdelor de la Lugoj, rezultatele negative putând duce la demiterea antrenorului Marian Constantin. Unic Piatra Neamț a ajuns pe penultimul loc, retrogradabil și traversează cea mai neagră perioadă din istorie.

VOLEI / Băieţii au făcut spectacol! Fetele au ajuns pe loc retrogradabil!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O etapă nebună, nebună, nebună!

Voleiul masculin românesc a arătat în etapa a 10-a că poate fi spectaculos, iar rezultatele imprevizibile nu pot fi ghicite nici de cel mai norocos parior. Cine ar fi crezut că nu mai puţin de 4 meciuri s-au terminat în 5 seturi, printre care și meciul pietrenilor de la Steaua. Şi ce rezultate! Arcada Galați a învins la Baia-Mare, ”plăieșii” lui Dan Gavril s-a impus la Steaua, acolo unde ”lanterna roșie” viza o victorie, Tomis a învins greu la Craiova, după ce a trăit meciul periculos, pe muchie de cuțit, în timp ce Dinamo a pierdut punct cu Banatul Caransebeș. Un alt rezultat surpriză, greu de anticipat s-a înregistrat la Şimleu Silvaniei, acolo unde gazdele au obţinut toate punctele din confruntarea cu CSM Bucureşti. Să spunem că singura victorie scontată a obţinut-o Zalăul, asta dacă în acest campionat mai poate garanta cineva de partea cui va fi șansa, norocul și surpriza. Steaua a început puternic jocul cu Municipipalul pietrean așa cum se așteptau oficialii grupării pietrene.

VOLEI / Băieţii au făcut spectacol! Fetele au ajuns pe loc retrogradabil!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Cu determinare, atenție și respectarea cerințelor tactice putem câștiga la Steaua. Ei sunt ultimii în clasament, dar trebuie tratați serios și cu respect pentru a lua acolo toate punctele“, a declarat Constantin Nită, directorul VCM-LPS Piatra Neamț înainte de plecarea spre capitală.

Primul set a aparținut clar Stelei, care a muncit mult pentru un 25-16 ce a avut darul să-i dea speranțe și să ridice moralul voleibaliștilor în acest joc, pe care și bucureștenii l-au considerat foarte greu. Setul doi, mai echilibrat, a scos la rampă potențialul tinerilor pietreni, capabili să revină în joc, atunci când au oportunități. Și, la 2-0 pentru Steaua, la seturi, după 25-22 pentru Steaua în actul doi, toate mingile s-au răsturnat în jumătatea gazdelor. Pietrenii au întors soarta unui meci ce părea pierdut, dând dovadă de curaj și o atitudine de echipă puternică, în formare. Luptând exemplar, pe o recuperare bună, pietrenii au revenit în actul trei, pe care l-au câștigat în prelungiri, cu 29-27, micșorând diferența la seturi în favoarea Stelei. A fost preludiul actului patru, în care formația antrenată de Dan Gavril și Nicu Buruș, a rezistat eroic, a luptat pentru fiecare minge, s-a agățat de fiecare oportunitate și, spre bucuria antrenorilor, după prelungiri dramatice, s-au impus cu 33-31, dar au egalat situația la seturi, 2-2! Tie-break-ul a fost ”specialitatea casei” pentru VCM, care, după un parcurs bun, a îngropat speranțele Stelei, la finalul unui 15-9 ce a consființit rezultatul de 3-2 în favoarea pietrenilor și încă două puncte acontate în clasament, ce duc echipa pe locul 7, cu 12 puncte acumulate în 10 etape, la 3 puncte de CSM București, echipă în care s-a investit enorm și care ocupă abia locul 5!

VOLEI / Băieţii au făcut spectacol! Fetele au ajuns pe loc retrogradabil!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian Constantin a pierdut pe mâna arbitrilor

În aceeași etapă, a 10-a, dar în Divizia A1 feminină, Unic Piatra Neamţ a pierdut partida disputată în deplasare la Lugoj, cu 1-3 şi rămâne după 10 etape cu numai 6 puncte în clasament pe locul 11 ce duce în divizia secundă. Față de meciul cu Dinamo, însă, jucătoarele pietrene au sperat până la finalul jocului că pot întoarce soarta partidei, dar arbitrii au provocat ieșiri nervoase delegației pietrene, în urma unor decizii dubioase, care au costat-o puncte pe Unic. Pietrencele au condus cu 11-5 în primul set, dar după time-out-ul cerut de antrenorul Valerijan Luka, gazdele au recuperat, beneficiind din plin și de sprijinul arbitrilor și, pe un final tensionat, s-au impus cu 25-22. În cel de-al doilea set, ostilitățile au fost conduse de gazde, cu 10-7 și 16-11, dar Unicul a restabilit egalitatea, la 21, după care s-a impus cu 25-21. Actul trei a fost dominat de la un capăt, la celălalt de timișorence, care au câștigat cu 25-20. Unic a avut un start mai bun de set, în actul 4, sperând să împingă meciul în prelungiri, dar la 8-7, gazdele nu au mai cedat inițiativa, simțind că aribitrii sunt de partea lor, în ceea ce privește deciziile la limită. Partida s-a încheiat cu scorul de 3-1 (25-22, 21-25, 25-20, 25-22) pentru CSM Lugoj, iar la finalul ei, Marian Constantin, antrenorul celor de la Unic Piatra Neamţ era foarte nemulţumit pe maniera de arbitraj, așa cum s-a arătat și după meciul de la Iași, cu Penicilina.

VOLEI / Băieţii au făcut spectacol! Fetele au ajuns pe loc retrogradabil!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Ce mai pot să spun. Sunt dezamăgit de tot ceea ce se întâmplă şi cred că în curând vor juca arbitrii între ei. Nu este normal ca în urma unor astfel de arbitraje să fiu în postura să fiu dat afară de la echipă. Nu este prima oară când se greseşte împotriva noastră. În meciul de astăzi (n.r.: sâmbătă), am primit cartonaşe de toate culorile. După ce că avem un lot redus numeric, mai rămânem şi fără jucătoare importante. Cred că trebuie să se ia măsuri împotriva acestor arbitrii care se joacă cu destinul unor antrenori şi sportivi”, a precizat antrenorul Unicului.

Mihai STOIAN

 

Rezultatele complete ale etapei a 10-a

Steaua – VCM Piatra Neamţ 2-3 (25-16, 25-22, 27-29, 31-33, 9-15)
Explorări Baia Mare – Arcada Galaţi 2-3 (23-25, 25-20, 16-25, 25-18, 10-15)
SCMU Craiova – Tomis Constanţa 2-3 (16-25, 33-31, 25-21, 22-25, 11-15)
CSVM Zalău – Unirea Dej 3-0 (25-18, 25-16, 25-17)
Phoenix Şimleu Silvaniei – CSM Bucureşti 3-1 (20-25, 25-23, 25-14, 25-18)
Dinamo – Banatul Caransebeş 3-2 (25-19, 25-21, 21-25, 23-25, 15-12)

Articolul precedentExpertiză pe alimentarea cu apă (ne)făcută de Energoterm
Articolul următorLeon Ivanov, fundaşul fără egal al Ceahlăului