0:00

Vizite restricţionate la Spitalul Roman, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* personalul va intra în secții pe bază de cartele

* rudele vor fi primite în Spital doar în orele de vizită

Conducerea Spitalului Roman nu mai vrea să vadă rude sau prieteni ai pacienților în timpul tratamentelor. Încă de la preluarea mandatului de manager, medicul Cătălina Pălăncianu și-a exprimat intenția de a restricționa accesul aparținătorilor în unitate. O perioadă bună de timp, un paznic a „vegheat” pe holul de la intrarea spre secții, însă acum s-a luat decizia montării unor aparate, care să permită accesul doar pe bază de cartelă. Cartele vor avea doar angajații unității, iar vizitatorii vor putea intra doar în orele de vizită.

Dacă vrem un spital curat, atunci nu va intra fiecare de la 8 dimineața în unitate și va ieși când va dori. Lifturile s-au terminat și vom face circuite funcționale. În holul de la recepție, există acum o barieră și intrarea se va face pe bază de cartelă. Unul dintre lifturile mici va fi doar pentru personal și va putea fi utilizat cu respectiva cartelă. Inclusiv în secții se va intra pe bază de cartelă. Vizitatorii nu vor fi blocați, deoarece este un timp de vizită, iar acesta trebuie respectat”, a declarat managerul Cătălina Pălăncianu.

Pentru ca acest sistem să devină funcțional, și secțiile vor fi nevoite să-și armonizeze programul de vizită, în acest moment orele fiind pentru aproape fiecare secție altfel împărțite. O altă problemă o reprezintă lipsa banilor, deoarece tot conducerea unității se plânge că nu are asigurată finanțarea pentru tot acest an, nici măcar pentru servicii, să nu mai vorbim de investiții în tehnologie de… tip navetă spațială.

Aceeași conducere recunoaște faptul că și introducerea coplatei s-a dorit a ușura munca medicilor, în sensul ca internările să se facă doar la nevoie. Totuși, la final de lună, unitatea nu a strâns la externare mai mult de 200-300 de lei, în condițiile în care, pentru facturare, eliberare de chitanțe și restul birocrației, s-a consumat timp important.

Mâncarea, după buget

În ciuda investițiilor făcute la blocul alimentar de la Spitalul Roman, pacienții nu salivează după mâncarea servită pe perioada internării. De vină, spune conducerea unității, este lipsa de personal care nu permite prepararea unor bucate pentru care se cere migală. Dacă aveam suficient personal la blocul alimentar puteam cumpăra și legume proaspete pentru conserve, dar nu putem. În anii trecuți se făceau. Am avut discuții, pentru a investi în dotare, să ajutăm angajații, iar aceștia să aibă timp și pentru a face conserve. Singurele produse pe care le luăm prin licitație, cu contracte ce se derulează și pe doi ani, sunt cartofii și ceapa. Zarzavatul este din conservă. Avem o singură asistentă dieteticiană, care nu face față la toate secțiile și nu poate întreba toți pacienții despre cât de mult sunt mulțumiți de hrană, a declarat Leonard Achiriloaiei, director financiar contabil al unității. În lipsa unui al doilea dietetician, pentru care postul s-a scos la concurs, dar nu a fost ocupat, conducerea unității speră ca pacienții să vină cu sugestii pentru a îmbunătăți calitatea mâncării, asta și în condițiile în care bugetul va permite un nivel mai consistent al hranei și, eventual, bucătari care să știe să dea gust mâncării.

Claudia MATEI

Articolul precedentConflict de interese profesioniste pe apa nemțenilor
Articolul următorAMR 7: Grădinița de la Ocol, protecţie antiploaie cu lighene