0:00

Conflict de interese profesioniste pe apa nemțenilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* oamenii Apa Vital Iași vor să intre în consiliul de administrație al Apa Serv Neamț, ”pentru o mai bună gestionare”, că sunt ”specialiști” și ”profesioniști”

* directorul Cătălin Dughir nu vede niciun conflict de interese, ba i-ar surâde ideea unui schimb pe schimb

* toate acestea se petrec în timp ce Apa Serv Neamț are relații contractuale cu Apa Vital Iași, de la care ia apă ieftină ca s-o vândă mai scump nemțenilor din comunele apropiate de Roman și Târgu Neamț

Selecția pentru Consiliul de Administrație al Apa Serv Neamț aduce în prim-plan un aspect mai puțin discutat privind apa nemțenilor. Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată v-a prezentat, în edițiile trecute, interesul brusc al unor ieșeni față de modul în care va fi condusă compania nemțeană de apă. Directorii de la Apa Vital SA Iași, în grup, s-au hotărât să se supună unei selecții, făcută de o firmă tot din Iași, pentru a ocupa câteva fotolii bine plătite în CA-ul de la Piatra. De ce niște oameni, care conduc acum o societate aflată sub contract cu Apa Serv Neamț, vor să intre în Consiliul de Administrație de la aceasta?

Aparent, dacă ne raportăm la declarația dlui. Răzvan Manolache, șeful Relațiilor Publice al Apa Vital Iași, totul e îmbrăcat în haina profesionalismului și nu are nicio legătură cu eventuale interese nelalocul lor. Legislația cere ca cei care fac parte din Consiliul de Administrație să fie profesioniști, iar noi, la Apa Vital avem specialiști. Scopul lor este de a asigura o bună gestionare a societății comerciale. Noi nu suntem numiți politic, așa că nu există un factor de influență, spune dl. Manolache.

Dacă citim declarația și printre rânduri, observăm că nu se spune nimic despre eventuale interese economice. Pentru că, în acest moment, mai multe comune din județul Neamț primesc apă de la Apa Vital, direct, la prețul acesteia, și aceleași comune primesc apă și indirect de la Apa Vital, prin intermediul Apa Serv Neamț, la prețurile Apa Serv Neamț.

Motivația, halucinantă, oferită de dl. Cătălin Dughir, cum că pe el îl obligă legea la un tarif unic, este explicată de decizia luată cu de la sine putere de companie, ca să-și acopere niște costuri/ pierderi: Dacă în anii anteriori, tariful era altul pentru unele localități, din 2012 toți plătesc același preț, indiferent de unde luăm noi apa. Există zone unde furnizarea apei are costuri mai mici, dar și localități, cum ar fi Bâra, unde costurile sunt foarte mari. Dacă ar fi să punem pentru unele zone prețul de producție, nimeni nu ar mai lua de la noi apă. Tariful existent acum este o medie dintre cel mai mic și cel mai mare”.

Același Cătălin Dughir nu pare deloc surprins și nici deranjat de apariția ieșenilor pe firmament, ca posibili membri în CA: ”Nu există nici un conflict de interese. Nu pot interzice unor specialiști să se înscrie pentru o funcție în Consiliul de Administrație. Cei doi de la Apa Vital sunt specialiști, au experiență pe ce înseamnă pierderile de apă, vin din sistem. Legea cere ca din Consiliile de Administrație să facă parte specialiști. Și eu pot să mă înscriu pentru CA la Apa Vital. Dacă vă uitați pe CV-urile celor aleși în ianuarie, pentru a face parte din CA, nu veți găsi oameni care să aibă pregătirea necesară”.

Declarația dlui. Dughir necesită câteva explicații și lămuriri. Se știe că, de multe ori, când vrei să ascunzi ceva, transmiți mesajul fără să-ți dai seama. Dl. Dughir ne spune ”cei doi de la Apa Vital sunt specialiști”. Noi vă reamintim că erau mai mulți recrutați de la Apa Vital, dar, probabil, negocierile, total apolitice, au stabilit să intre doar cei doi directori în consiliul de la Neamț. Motivația dlui. Dughir e simplă – sunt specialiști. De aici până la a spune că și domnia sa poate ajunge în CA-ul Apa Vital, pe aceleași considerente, rămâne valabil doar dacă cei de la Iași aduc apa pe calea ferată, locul de unde a fost selectat, pe criterii de competență, dl. Dughir de către dl. Neculai Ivanov.

Rămâne deschisă întrebarea dacă este posibil, legal vorbind, să fii prestator de servicii într-un județ (Apa Vital), în concurență directă cu o societate față de care oferi un preț mai mic (Apa Serv) și să ajungi în același timp să participi la deciziile societății concurente (Apa Serv), ca membru în Consiliul de Administrație (Apa Vital).

Este o întrebare la care, probabil, vom avea răspuns în momentul când cele două societăți, din Iași și Neamț, vor hotărî, din proprie inițiativă, să reducă drastic prețul apei. Până atunci, remarcăm că o parte din nemțeni sunt obligați să plătească scump apă ieftină adusă din Iași. Doar pentru că trece prin facturile Apa Serv.

Conflict de interese profesioniste pe apa nemțenilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentMorții, aliniați în noul Cimitir
Articolul următorVizite restricţionate la Spitalul Roman