Cu două zile înainte de alegerile din Republica Moldova, Klaus Iohannis a vizitat Chișinăul, tocmai pentru marca simbolic, înainte de preluarea oficială a funcției de președinte al României, legăturile dintre cele două tări. Este interesant de văzut ce a declarat președintele României și în ce măsură declarațiile sale seamănă cu cele ale lui Traian Băsescu.

Klaus Iohannis:

”Mulțumesc pentru invitație. Sunt foarte bucuros că mă aflu azi aici la dumneavoastră, în sediul partidului, aici, în Chișinău, aici, în Republica Moldova. Este prima vizită în afara României pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor. Am venit deocamdată în calitatea mea de președinte ales. Vizita vine, evident, în contextul alegerilor de aici. Îmi exprim întregul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele europene.

Este evident, dar vreau să subliniez și cu această ocazie, caracterul special al relațiilor România – Moldova. Avem o limbă comună, istorie comună. Nu există o altă țară decât Republica Moldova care să fie atât de importantă pentru România.

România cu siguranța are o datorie de necontestat fața de Republica Moldova: constituirea unui spațiu comun de democratie, prosperitate și stabilitate. Iar unul din obiectivele prrincipale de politică externă a României este susținerea cu orice preț a parcursului european al Republicii Moldova. Între Moldova și UE va exista o zonă de liber schimb, susținută pe reducerea taxelor vamale și accesul nelimitat al produselor moldovenești. Totodată, cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de viză. Sunt pași extrem de importanți în procesul de integrare completă în UE.

România va sprijini, ca și până acum, aderarea la UE prin susținerea permanentă a interesului Republicii Moldova. Aderarea la UE a Moldovei este un proiect național al României și vă mărturisesc că-mi doresc mult ca acest lucru să se întâmple în mandatul meu de președinte.

Pe 30 noiembrie, cetățenii moldoveni au ocazia să aleagă un viitor pro-european. Orice soluție aleasă trebuie să fie agreată de o majoritate a cetățenilor. Este de datoria tuturor liderilor politici să nu creeze ciocniri politice între diferite comunități și să se concentreze pe proiecte. Am speranța că cetățenii vor opta spre un viitor pro-european. Fac apel și la cei cu cetățenie româna: pe 30 noiembrie putem acorda un viitor mai bun și o șansă europeană Republicii Moldova, așa cum României i s-a garantat pe 16 noiembrie drumul spre Vest.

În calitate de președinte ales, vă promit că România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele economice ale Republicii Moldova”.

filat

Vlad Filat:

 ”În câteva ore, cetățenii Republicii Moldova vor decide soarta țării. Sunt cele mai importante alegeri de la proclamarea independenței.

Provocarile externe ne determină să fim maxim responsabili și solidari pentru a oferi cetățenilor un viitor european. Am avut marea onoare ca în campania pentru președinția României să fim alături de Klaus Iohannis. Victoria sa e o mare victorie atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova.

Îl asigurăm pe dl. Președinte Iohannis că și noi vom face prin muncă ca Republica Moldova să se transforme într-un stat funcțional”.