0:00

“Vitruvianul” lui Leonardo avea hernie!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Omul vitruvian”, celebrul desen realizat de Leonardo da Vinci în 1490, considerat un etalon de perfecţiune pentru proporţiile trupului uman, nu este perfect, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici de la Imperial College London, informează dailymail.co.uk. Desenul este considerat în zilele noastre drept una dintre cele mai bune exemplificări ale “omului perfect” şi reprezintă, totodată, una dintre cel mai uşor de recunoscut schiţe din lume.

Potrivit unui studiu recent, “Omul vitruvian”, desenat de Leonardo da Vinci în 1490, este totuşi “uman”. O umflătură neobişnuită din zona abdominală a modelului care a pozat pentru Da Vinci i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că acel bărbat suferea de o formă severă de hernie – care ar fi putut chiar să îi aducă moartea.

Desenul, realizat în cerneală şi creion pe hârtie, prezintă silueta unui bărbat gol, în două poziţii suprapuse, cu mâinile şi picioarele întinse, înscrise într-un cerc perfect, care la rândul său este desenat peste un pătrat. Desenul şi textul adiacent sunt uneori denumite “canoanele proporţiilor” sau, mai rar, “proporţiile omului”. Desenul are bază corelaţiile dintre proporţiile ideale ale trupului uman şi geometrie, descrise de Vitruvius, un arhitect din Roma Antică, în al treilea volum al tratatului său “De Architectura”, de care Leonardo da Vinci era extrem de interesat.

Modelul desenat de da Vinci, cunoscut şi sub numele “Omul vitruvian”, a ajuns să fie considerat ulterior, de-a lungul veacurilor drept un etalon al “omului perfect”. Totuşi, Hutan Ashrafian, profesor la “Imperial College of London”, este de părere că modelul suferea de o afecţiune majoră, gravă. El crede că o umflătură aflată în partea stângă a cavităţii abdominale ar fi un semn ce atestă faptul că acel bărbat suferea de hernie inghinală. Cauzată de o protuzie a conţinutului din cavitatea abdominală în canalul inghinal, această afecţiune apare la 27% dintre bărbaţi şi la 3% dintre femei. Studiul său a fost publicat în revista medicală “Hernia”. Hutan Ashrafian spune că medicii din acea perioadă erau la curent cu astfel de afecţiuni.

“Herniile inghinale erau prezente în timpul Renaşterii, iar medicii şi chirurgii de atunci, precum Antonio Benivieni, au descris mai multe tipuri de hernie, la Florenţa, în acea vreme”, a explicat autorul studiului. (Mediafax, Daily Mail, Slate)

Articolul precedentMarmură în loc de vopsea la Casa Culturii Târgu-Neamț
Articolul următorOlimpici de Națională: Fizică