* elevii din Piatra Neamț s-au impus categoric la olimpiada județeană de Fizică
Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț, recunoaște că rezultatele elevilor din Piatra Neamț,din acest an, au lăsat în urmă ceilalți concurenți din alte localități

După etapa județeană, la disciplina Fizică, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, au apărut și primii olimpici calificați la Națională.

* La  clasa a VI-a: Daniel Manole, de la CN „Petru-Rareș” – Piatra Neamț, coordonator prof. Dorel Haralamb; Ștefan Dăscălescu CN de Informatică – Piatra Neamț, coordonator prof. Diana Bejan.

bacalaureat 02

De remarcat faptul că, pe lângă numele cunoscute ale colegiilor naționale din județ, la această clasă pe un loc apropiat ce ar fi permis accederea la faza națională s-a situat și Petre-Cosmin Teacu, de la Școala Gimnazială Nr. 1 Zănești.

* La clasa a VII-a: Ioana Mocanu, de la CN „Petru Rareș” – Piatra Neamț, coordonator prof. Grigoruță Oniciuc; Andra Elena Spiridon, de la CN „Petru Rareș” – Piatra Neamț, coordonator prof. Grigoruță Oniciuc; Codrin Vicu, de la Școala Gimnazială Nr. 3 – Piatra Neamț, coordonator prof. Anișoara Oniciuc.

* La clasa a VIII-a s-a calificat un singur elev: Sebastian T. Leontică, de la Școala Gimnazială Nr. 2 – Piatra Neamț, coordonator prof. Elena Stroia

* La clasa a IX-a, o elevă ce dă dovadă de un parcurs excepțional a confirmat încă odată. Este vorba despre Cristiana Maria Dedu, care a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie, de anul trecut, de la Vilnius (Lituania) – Coordonator prof. Grigoruță Oniciuc; Ioana Diaconu, CN „Petru Rareș” – Piatra Neamț, coordonator prof. Grigoruță Oniciuc.

* La clasa a X-a: Ștefan Nicolaie Lujinschi, CN „Petru Rareș”, Grigoruță Oniciuc; Constantin Apostol Asavinei, CN „Petru Rareș”, Grigoruță Oniciuc.

Cu toate că Vlad Stoian a luat un punctaj mai mare decât C. Asavinei, cel din urmă este trecut pe lista calificaților la Națională.

„Am ales așa pentru că Vlad Stoian va participa și la Olimpiada Județeană de la Chimie și se va califica sigur. Nu este sigur, dar dacă nu va merge mai departe, se va duce la Naționala de Fizică”, a explicat prof. Grigoruță Oniciuc.

* La clasa a XI-a s-a calificat un singur elev: Titus-Ștefan Dascălu, de la CN „Petru Rareș” din Piatra Neamț, coordonator prof. Dorel Haralamb.

* La clasa a XII-a, singurul elev care merge mai departe este Vlad Iulian Ilie, de la CN „Roman Vodă” din Roman, coordonator prof. Mircea Gligor.

În total, la Olimpiada Națională de Fizică s-au calificat 12 nemțeni, din care 11 din Piatra Neamț și unul din Roman.

„Mi-am dorit să fie mai mulți copii din Roman, dar atât am putut. La Fizică, pietrenii s-au impus categoric”, a declarat Viorel Stan, inspector general al IȘJ Neamț.

Coordonatorul cu cei mai mulți elevi prezenți în finala națională la Fizică este prof. Grigoruță Oniciuc. Acesta a reușit să mergă mai departe cu 6 elevi, reprezentând nu mai puțin de jumătate din cei calificați. În ce a constat reușita?

„Pregătire de vineri de la 14 la 20 și sâmbăta de la 9 la 14. Am început pregătirile de la jumătatea lunii octombrie, anul trecut. Rezultatele au constat în multă muncă”, a spus prof. Grigoruță Oniciuc.

Faza națională la Fizică va avea loc în perioada 6-10 aprilie, în Cluj-Napoca.

Marian TEODOROF

Articolul precedent“Vitruvianul” lui Leonardo avea hernie!
Articolul următorCauza incendiului de la Şcoala Icuşeşti stă într-o hârtie