* “Încă nu pot spune oficial, pentru că urmează să primim documentele de la poliţie”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ

Incendiul care a mistuit Şcoala Icuşeşti este considerat de către conducerea ISU Neamţ evenimentul (nefericit) din luna ianuarie. După cercetări amănunţite a fost exclusă acţiunea intenţionată a unor hoţi care au vrut să-şi şteargă urmele dând foc (ipoteză luată în calcul iniţial), dar a fost “absolvit de vină” şi becul de afară lăsat aprins câteva zile la rând. Se pare că un aparat lăsat în priză ar fi provocat întregul dezastru. Colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, a declarat că nu se pronunţă până nu are şi ultima hârtie de la poliţie: “Încă nu pot spune oficial, pentru că urmează să primim documentele de la poliţie”.

Şcoala Icuşeşti s-a făcut scrum în dimineaţa de 5 ianuarie 2014. Incendiul, care cuprinsese deja clădirea din toate părţile, a fost văzut de nişte tineri care se întorceau de la discotecă, în jurul orei 4. Construcţia, ridicată din fonduri guvernamentale şi bani de la Banca Mondială, era pe schelet metalic, cu structură din lemn, vată minerală şi rigips, şi a ars în întregime. Cei 128 de elevi, care se aflau atunci în vacanţa de sărbători, au început cursurile în vechea clădire şi acolo învaţă şi acum, în două schimburi, pentru că sunt prea puţine săli de clasă.

“Încă nu avem nici o veste legată de posibilitatea de a primi fonduri de urgenţă pentru a ridica o altă construcţie, însă documentele au fost trimise la Bucureşti de către domnul prefect şi aşteptăm un răspuns săptămâna viitoare”, ne-a declarat Leonard Oprea, primarul de Icuşeşti.

Clădirea care a ars a atras multe critici atât din partea localnicilor, care abia atunci au văzut cât era de “solidă”, cât şi din partea autorităţilor judeţene, care au catalogat-o drept extrem de fragilă, în ciuda costurilor de peste 10 miliarde de lei vechi.

Şcoala Icuşeşti a fost ridicată pe locul altei unităţi de învăţământ, care s-a prăbuşit în iarna lui 2001, sub greutatea zăpezii. (C. MIRCEA)

Articolul precedentOlimpici de Națională: Fizică
Articolul următorAsfaltări la Piatra şi-n judeţ