masivul Ceahlau 02Temperaturi de minus 10 grade, ninsori şi viscol – pe scurt condiţii severe de iarnă. Asta anunţă meteorologii pentru sfârşitul de săptămână ce va urma. Prognoza, care este valabilă pentru zona montană înaltă a judeţului, şi mai cu seamă pentru masivul Ceahlău, a atras atenţia salvamontiştilor.

„Traseele sunt dificile şi se parcurg în timpi de două sau trei ori mai mari decât în mod normal, iar pericolul producerii avalanşelor este critic”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ.

„În aceste condiţii, odată cu venirea serii, vizibilitatea scade foarte mult, iar în zona platoului nu există puncte de reper, pentru că jnepenii, potecile şi stâlpii de marcaj se observă cu dificultate”.

La sfârşitul săptămânii trecute, în condiţii ceva mai domestice, un grup de studenţi din Iaşi a fost surprins de căderea nopţii între Vârful Toaca şi Cabana Dochia.

„Conducătorii grupului şi cei care erau mai antrenaţi, i- au abandonat pur şi simplu pe cei mai puţin pregătiţi fizic, şi au răzbit până la Cabana Dochia”, a mai spus Raul Papalicef.

„Ceilalţi au sunat la 112, şi au fost găsiţi sub Vârful Lespezi, în timpul intervenţiei rapide  a echipei de serviciu de la Baza Dochia. Erau epuizaţi, speriaţi şi plângeau. După ce i-a condus la cabană, echipa a fost nevoită să parcurgă din nou, prin viscol, drumul până la staţia meteo unde se refugiaseră câţiva membri ai grupului”.

În ultima lună echipele Salvamont au derulat 4 operaţiuni de mare risc în timpul cărora au fost salvate 14 persoane, care-şi puteau pierde viaţa dacă ar fi rămas o noapte întreagă sub cerul liber. Toate cazurile au avut ca numitor comun ora târzie de plecare în traseu, lipsa de informaţie şi condiţia fizică slabă. (C. MIRCEA)