telefon furat* În cursul zilei de 31.03.2015, Poliţia municipiului Iaşi a fost sesizată de o studentă de 22 de ani, din municipiul Bârlad, jud. Vaslui, despre faptul că în jurul orelor 09:40, în timp ce se afla în staţia de tramvai Piaţa Unirii, persoane necunoscute i-au sustras din buzunarul gecii, un telefon mobil în valoare de 1.700 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru sâvârșirea infracțiunii de furt calificat.

Învață cum să nu devii o victimă. Fii vigilent

 • O geantă atârnată neglijent pe umăr, este o „invitaţie” pentru hoţi. Ţine pe cât posibil bagajul aşezat în faţa ta;
 • Evită ca în mijloace de transport în comun, spații aglomerate să ții portofelul, telefonul mobil în buzunarele exterioare ale hainelor;
 • Nu îţi lăsa niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice;
 • Bunurile electronice, cum sunt telefoanele, tabletele sunt tentante pentru hoţi. Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău când le foloseşti;
 • Nu îţi etala bunurile de valoare pe care le ai cu tine. Fii discret. Bijutieriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită;
 • Când eşti la cumpărături şi foloseşti un cărucior, nu aşeza niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor;
 • În restaurante sau baruri nu lăsa niciodată geanta agăţată pe partea din spate a scaunului. Ţine-o pe genunchi sau jos, unde o poţi atinge cu piciorul.

* În seara zilei de 31.03.2015, polițiștii din comunele Ţibana și Ţibăneşti au depistat pe D. Costel, de 39 de ani, din com. Ţibana, satul Gîrbeşti, jud. Iaşi pe numele căruia Judecătoria Iași emisese un mandat penal de executare a pedepsei de 1 an și 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de „Lovire sau alte violenţe asupra membrilor familiei”. A fost introdus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. În aceeași zi, polițiștii Secţiei 4 Poliţie Iaşi au depistat şi introdus în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi pe P. FLORENTIN, de 39 de ani, din com. Bivolari, jud.Iaşi care era condamnat la o pedeapsă de opt luni închisoare pentru ,,furt”, în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis de Judecătoria Iaşi.

* În seara zilei de 31.03.2015, orele 20:20, polițiști ai Biroului Rutier Iaşi, în timp ce acţionau pe b-dul Nicolae Iorga, din Iaşi, au oprit în trafic un autoturism care circula dinspre Podul de Piatră către Vama Iaşi. La volanul mașinii se afla Ş. VASILICĂ, de 37 de ani, din comuna Roşcani, jud. Iaşi. Având în vedere că acesta prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i s-au recoltat două probe în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal.

* În ziua de 31.03.2015, polițiștii Biroului Rutier Iaşi au organizat şi executat o acţiune pe linia depistării şi sancţionării pietonilor care traversează neregulamentar strada. Au fost aplicate 29 de sancțiuni pietonilor depistați nerespectând normele rutiere, valoarea amenzilor fiind de circa 3700 lei. Exemplu: M. Vasile, de 59 de ani, din municipiul Iaşi a fost depistat în timp ce traversa strada Străpungere Silvestru din municipiul Iaşi prin loc nepermis pietonilor. A fost sancţionat contravenţional cu amendă de 195 lei.

* În ziua de 31.03.2015, în cadrul activităţilor de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, polițiști ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat şi desfăşurat două activităţi educativ-preventive la Liceul cu Program Sportiv Iaşi. În cadrul activităţilor au fost dezbătute aspecte legate de:

 • prevenirea comportamentelor violente fizic şi verbal (consecinţele juridice ale implicării în acte de violenţă; comportamente adecvate în şcoală, familie, comunitate; cauzele manifestărilor agresive; modalităţi de gestionare/soluţionare a conflictelor);
 • reducerea riscului infracţional în rândul adolescenţilor, consecinţele implicării în infracţiuni pentru viitorul minorilor şi aspecte legate de cazierul judiciar;
 • consecinţele consumului de droguri legale şi ilegale (alcool, tutun, substanţe interzise etc.)
 • promovarea profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ de specialitate din cadrul MAI.

De asemenea, elevilor le-a fost subliniată importanţa cunoaşterii şi respectării regulamentului de ordine interioară cât şi a comportamentului ce trebuie adoptat pe durata orelor de curs cât şi înafara şcolii. La activitate au participat 63 de elevi și 3 cadre didactice.

Compartimentul de Relații Publice al IPJ Iași