0:00

Virusul Poliţia Română „patrulează” pe net, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Poliţia Neamţ a primit numeroase plângeri de la utilizatorii de PC -uri

* Virusul poate fi dezactivat cu o simplă aplicaţie de dezinfectare

Virusul „Poliţia Română”, care făcea ravagii prin calculatoare în noiembrie anul trecut s-a întors în forţă. Din ce în ce mai multe persoane se adresează Poliţiei Neamţ cu reclamaţii că li s-au blocat PC-urile şi li se cere o „taxă” de 300 de lei. Calculatoarele „mor” subit, iar pe ecrane apare mesajul „PC-ul dvs. este blocat. Aţi încâlcat Legea privind drepturile de autor!”.  Acuzaţia de piraterie este urmată de înşiruirea câtorva articole din Codul Penal şi de mesajul „salvator”:

„După achitarea amenzii, PC-ul dvs va fi deblocat în termen de 1 până la 72 de ore de la trecerea banilor în contul statului”. Amenda constă în codul unei cartele valorice de tip „paz safe card” în valoare de 300 de lei.

” Având în vedere că în ultima perioadă Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ a fost sesizat de mai mulţi cetăţeni despre primirea de mesaje din partea „Poliţiei române”, simultan cu blocarea calculatorului şi condiţionat pentru deblocare de introducerea, într-un câmp pe ecran, a codului unei cartele valorice de tip „pay safe card” în valoare de 300 de lei, vă informăm că aceasta nu este acţiunea Poliţiei Române şi mesajul respectiv nu vine din partea autorităţilor de aplicare a legii din România, ci este rezultatul infectării cu un virus, mai exact Trojan.Ransom.IcePol”, a declarat subcomisarul Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Recomandările poliţiştilor pentru cei care se trezesc cu computerul blocat sunt uşor de pus în practică. Este limpede că oricine se grăbeşte să cumpere cartele pay safe ia ţeapă. Se poate scăpa de virus absolut gratis. Imediat ce calculatorul s-a infectat trebuie deconectat de la internet şi repornit. De pe un alt computer se poate descărca o aplicaţie de dezinfectare de pe linkul http://www.bitdefender.com/VIRUS-1000659-en–Trojan-Ransom-IcePol.html. Stick-ul sau CD-ul se introduce în calculatorul infectat şi se lansează aplicaţia care „distruge” virusul.

Un program antivirus foarte bun este cea mai indicată soluţie .

Articolul precedentMari ambasadori ai României peste hotare: Anda-Louse Bogza
Articolul următorBisericuţa Gura Văii Deal are nevoie de ajutor