reclama autocenter

Biserica din Gura Văii Deal, comuna Girov, care poartă hramul „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul“ se află pe lista monumentelor istorice din judeţul Neamţ. Ea a fost construită la 1822, de obştea satului, Gura Văii fiind sat răzăşesc, şi păstrează un patrimoniu iconografic de mare valoare. În registrele parohiei se păstrează însemnarea conform căreia sfinţirea lăcaşului a fost făcută de însuşi Veniamin Costachi, mitropolitul de atunci al Moldovei.

Satul e aproape depopulat, pe cale de dispariţie, dar biserica rămâne, totuşi, punctul de rezistenţă al unei comunităţi, oricât de mică e aceasta. Abandonată vreme de mai bine de trei decenii, a redevenit biserică de parohie în urmă cu vreo 8 ani, atunci când a fost numit aici şi primul paroh, preotul Valeriu Soare. Părintele a găsit-o într-o stare avansată de degradare, afectată atât la interior, cât şi la exterior, fără podoabe, fără cele de trebuinţă pentru oficierea slujbelor, parohia fiind una dintre cele mai mici din judeţul Neamţ, numărul de enoriaşi scăzând de la un an la altul. Poate şi de aceea preotul Soare şi soţia sa (care s-au mutat, între timp la Craiova) au fost încredinţaţi că numai o minune de la Dumnezeu a făcut posibilă readucerea la viaţă a vechii bisericuţe, având în vedere puterile atât de limitate ale parohiei. „Biserica a fost aproape abandonată vreme de 30 de ani. Fiind filie, se slujea o dată la două luni. Am găsit-o într-o stare foarte proastă şi am pornit de la zero cu toate. A fost tare greu. În primul rând, icoanele erau foarte afectate. Unele erau afumate, altele se exfoliau. A trebuit să facem ceva. Ele erau demontabile, aşa că le-am luat pe rând şi le-am restaurat. E cea mai mare mulţumire a noastră. Ne-am luptat foarte mult pentru restaurarea acestor icoane, nu pentru că ne-ar fi obligat cineva, ci pentru că am considerat că e de datoria noastră să nu le lăsăm să se distrugă. Iar bucuria noastră a fost pe măsură. Numai Dumnezeu cred că a făcut minuni aici ca să ne trimită resursele necesare. N-am aşteptat să vină banii de undeva. Am început cum am putut, cu banul săracului, cum se spune“, ne-a povestit preotul Valeriu Soare, aflat acum cu familia în Craiova.

Bisericuţa de la Gura Văii Deal se deosebeşte de celelalte ctitorii de lemn ale Neamţului printr-un stil al construcţiei specific bisericilor de lemn de şes, tributare vechiului stil moldovenesc. Lăcaşul este construit din bârne de stejar suprapuse, încheiate la colţuri în cheutori şi aşezate pe o temelie de piatră de râu. La exterior şi la interior este blănită cu scândură de brad vopsită, pentru o mai bună protecţie, aşa cum se obişnuieşte în Moldova în cazul unor astfel de construcţii. Acoperişul este din şindrilă, la fel ca şi cel al clopotniţei. Lăcaşul este alcătuit din altar, naos, pronaos şi pridvor. Peretele despărţitor este marcat de doi stâlpi care sprijină trei arcade frumos sculptate. În interior se păstrează vechile strane, precum şi catapeteasma originală, datată la 1822, conform unei inscripţii de pe icoanele împărăteşti. După spusele bătrânilor, aceasta ar fi fost pictată la Mănăstirea Horaiţa. Catapeteasma, cea mai valoroasă piesă din inventarul bisericii, a fost restaurată prin grija preotului Valeriu Soare. De-a lungul timpului, lăcaşul a suferit mai multe intervenţii. Astfel, între anii 1924-1928, precum şi în 1964 au fost efectuate lucrări de renovare, în 1995 a fost vopsită în interior şi în exterior şi a fost schimbată şindrila de pe acoperiş, iar în 2009 a fost revopsită la exterior şi a fost schimbată draniţa de pe acoperişul clopotniţei.

Recent grija bisericuţii din Gura Văii Deal a fost predată preotului de la parohia vecină, din satul Popeşti, pr. Paul Grigore Sava. „Astăzi, cea mai urgentă lucrare ce trebuie făcută este reparaţia acoperişului şi schimbarea şindrilei, pentru că există deja pericolul infiltraţiilor de apă. Cei care vor să ajute la menţinerea acestei bisericuţe au la dispoziţie contul RO 78 CECENT 0136 RON 0132417, CEC Piatra Neamţ (tel. preot paroh Paul Grigore Sava: 0753.834.064). E păcat să se piardă o aşa de frumoasă bisericuţă. Enoriaşi avem foarte puţini, majoritatea bătrâni. Nu putem cere sprijinul comunităţii pentru că sunt doar câţiva oameni, vin 10-15 la o slujbă, şi toţi sunt  bătrâni, cu posibilităţi materiale modeste. Şi până acum, ceea ce s-a mai reparat pe aici de către preotul Valeriu Soare s-a făcut doar pe bază de sponsorizări. De aceea, rugăm pe cei ce pot şi vor să ne dea o mână de ajutor îi aşteptăm cu drag“, ne spune pr. Paul Grigore Sava.

Articolul precedentVirusul Poliţia Română „patrulează” pe net
Articolul următorCu poetul Leo Butnaru din Chişinău: “Poezia nu ţine de vârstă, ci de cu totul altceva”