0:00

VINOVĂȚII ȘI VINOVAȚI, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pacienţii netransportabili pot arde de vii în spitale

  • unităţile sanitare nu au nici tărgi suficiente, nici incubatoare pentru evacuarea nou-născuţilor
  • secţiile de maternitate şi cardiologie din Spitalul Judeţean Neamţ funcţionează fără autorizaţii PSI
  • „Toate se fac, dar pe rând”, spune managerul Ioan Lazăr

În cazul unor incendii, bolnavii internaţi în spitalele din judeţ ar putea arde de vii, dacă nu sunt în stare să iasă pe propriile picioare din saloane. Unităţile sanitare nu au suficiente tărgi şi nici incubatoare pentru evacuarea, în siguranţă, a nou-născuţilor.

Pompierii de la Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Neamţ au făcut controale, încă din prima lună a anului, la spitalele din Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bisericani, Ceahlău, Spitalul de psihiatrie Roman şi la cele trei centre de dializă din judeţ – Nefromed Dialysis Centers Piatra Neamţ, Diaverum Romania Roman şi Mediss Center Târgu Neamț. Per total au fost găsite 46 de nereguli, iar drept sancţiuni s-au “acordat” 25 de avertismente pe loc.

Maiorul Mihai Ciprian Mitrea, şeful Inspecţiei de prevenire, a punctat câteva dintre concluziile alarmante ale controalelor: “Au fost date în funcţiune, după efectuarea lucrărilor de modernizare, consolidare seismică și recompartimentare, fără ca în prealabil să se fi solicitat şi obținut avizul sau autorizația de securitate la incendiu, corpul Pneumologie al Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani şi etajele 5 și 4 din corpul Chirurgical al Spitalului Județean de Urgență Neamț. Nu au fost adoptate soluţii şi măsuri adecvate pentru asigurarea evacuării copiilor, bolnavilor şi a persoanelor netransportabile în cazul producerii unui incendiu (tărgi de transport insuficiente, nu există suficiente incubatoare autonome cu rezervă de oxigen pentru sectorul neonatologie pentru evacuarea prematurilor în cazul producerii unui incendiu). De asemenea, nu au fost alocate fonduri în vederea achiziționării unui generator de curent electric existent la nivelul spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, vechimea acestuia nepermiţând funcţionarea la capacitatea normală a tuturor locaţiilor vitale din cadrul spitalului în cazul întreruperii alimentării cu energie electrică”.

 Medicii şi asistenţii, învăţaţi să fie pompieri

 Pentru ca în nici un spital să nu se întâmple tragedii de genul celei petrecute la Maternitatea Giuleşti s-au derulat, la nivel naţional, tot felul de campanii preventive. În judeţul nostru, personalul sanitar de la unităţile din Piatra Neamţ, Roman şi Târgu Neamţ a fost instruit cum să acţioneze în caz de incendiu, de la alarmare şi evacuarea bolnavilor, până la stingerea focului.

După ce s-au terminat controalele, pompierii au făcut nişte şedinţe de analiză cu directorii spitalelor, iar concluzia a fost că, mai peste tot, lipsa banilor este problema de bază. Asta spune şi dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului judeţean: “Până acum nu s-a făcut nimic, a venit Lazăr dar nici el nu poate să facă totul într-o zi. Le facem, dar le facem pe rând. Tărgi avem, eu tot cumpăr, incubatoare nu ştiu câte mai trebuie. Cât despre autorizaţii, la etajul IV nu am fost parte contractantă, deci nu trebuie să mă ocup eu, iar la etajul V ştiam că e făcută documentaţia”.

Dovadă că există preocupare pentru siguranţa bolnavilor, raportul de control al ISU Neamţ include şi aspectele pozitive – dotarea cu generatoare de curent electric la Spitalul Judeţean precum şi iniţierea demersurilor pentru asigurarea iluminatului de securitate şi a instalaţiilor de semnalizare a incendiilor la nivelul întregului spital judeţean, echiparea cu instalaţii de semnalizare a incendiilor la Spitalul Municipal Roman.

 Cristina MIRCEA

Citește și „Spitalul ăsta trebuie să înghită tot bugetul județului?”

Articolul precedentANPC, în căutarea salamului nevidat
Articolul următorPompierii au avut exact 22,84 alerte pe zi în ianuarie