0:00

Pompierii au avut exact 22,84 alerte pe zi în ianuarie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* din fericire, nimeni nu şi-a pierdut viaţa în flăcări

În luna ianuarie, lună de iarnă grea, după cum a precizat colonelul Ionel Pîrvu, prim-adjunctul şefului ISU Neamţ, „serviciile profesioniste, voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă au fost alertate la 708 evenimente”. Din împărţirea strict matematică la numărul de zile a rezultat o medie exactă de 22,84 intervenţii în 24 de ore, dintre care cele mai multe au fost pentru cazurile de urgenţă – descarcerare şi prim ajutor.

În total, în întreaga lună au izbucnit 59 de incendii (1,9 pe zi, după cum zice statistica), înregistrându-se o creştere semnificativă, de peste 60% faţă de luna ianuarie a anului trecut. Pagubele au fost însemnate: bunuri în valoare de 846.800 lei s-au făcut scrum.

În 23 de situaţii pompierii s-au întors din drum, pentru că oamenii au reuşit să stingă singuri incendiile, în 19 cazuri au ajuns la locul intervenţiei dar n-a mai fost nevoie de prestaţia lor, iar în 14 cazuri alarma a fost falsă.

„Iată că mai sunt, din păcate, cetăţeni care anunţă situaţii de urgenţă inexistente, echipajele de intervenţie se duc la locul solicitării degeaba, iar în acest timp, în altă parte a judeţului se poate întâmpla un accident sau un incendiu la care să fie nevoie de intervenţia noastră”, a punctat prim-adjunctul Ionel Pîrvu.

Referitor la cauzele izbucnirii incendiilor, cele mai mari probleme au fost, la fel ca în fiecare iarnă, cu sobele şi coşurile de fum. Nu mai puţin de 21 case au luat foc din cauza „sistemelor de încălzire”, iar în 12 cazuri a fost vorba despre piromani în acţiune. În rest, fumatul (5 incendii), „mijloacele de încălzire nesupravegheate” (5 incendii) şi instalaţiile electrice defecte (6 incendii) au contribuit aproape la fel de mult la transformarea diverselor bunuri în cenuşă.

Important este că nimeni nu şi-a pierdut viaţa în flăcări. În timpul intervenţiilor un pompier a fost rănit, iar proprietarul unei gospodării care a luat foc a suferit, de asemenea, arsuri.

În ciuda repetatelor apeluri făcute de militarii care au sfătuit cetăţenii să-şi curăţe şi să-şi repare sobele şi coşurile de fum şi să renunţe la improvizaţiile de la instalaţiile electrice, cele mai multe incendii (48) au fost la gospodării particulare, ceea ce înseamnă o creştere cu aproape 75% faţă de anul trecut.

Conform monitorizărilor făcute de ISU Neamţ, timpul mediu de răspuns al echipajelor de ajutor medical de urgenţă şi de  descarcerare a fost de 14 minute şi 31 secunde, iar timpul mediu de intervenţie de 40 minute şi 49 secunde. În mediul urban timpul de răspuns a fost de 5 minute şi 36 de secunde, iar în mediul rural de 21 de minute şi 25 de secunde. (C. MIRCEA)

Articolul precedentVINOVĂȚII ȘI VINOVAȚI
Articolul următorCAMPANIE Ceahlăul și Mesagerul: Casă pentru cinci îngeri!