0:00

Vineri, la Tupilaţi şi la Vovidenia: „Sadoveniana”, ediţia a 43-a, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cea de-a 43-a ediţie a manifestării „Sadoveniana” va avea loc, vineri, 25 octombrie, la Centrul cultural din comuna Tupilaţi şi la Hanul Ancuţei din aceeaşi localitate şi se va încheia la Muzeul memorial „Visarion Puiu – Mihail Sadoveanu” de la Vovidenia – Mănăstirea Neamţ. „Sadoveniana” 2013, la care participă profesori universitari, scriitori, critici şi istorici literari, cadre didactice din Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Tazlău, este organizată de ANTREC Neamţ, în colaborare cu Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ şi Centrul cultural Tupilaţi. Aceasta se desfăşoară sub forma unui simpozion cu tema „Mitologia muntelui în opera sadoveniană” şi este prilejuit de împlinirea a 133 de ani de la naşterea marelui scriitor clasic român şi a 80 de ani de la apariţia romanului „Creanga de aur”. Va fi evocată cu acest prilej şi personalitatea prozatorului I. I. Mironescu (130 de ani de la naştere), originar din Tazlău, prieten cu M. Sadoveanu.

La simpozion sunt invitate personalităţi ale literaturii române din Neamţ şi Iaşi: prof. univ. dr. Constantin Dram (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi), scriitorii: dr. Cristian Livescu, preşedintele SSJN, prof. dr. Lucian Strochi, prof. Constantin Tomşa, prof. Cezar Ţucu, prof. Violeta Lăcătuşu, prof. Gheorghe A. M. Ciobanu, Virgil Savin, Dan Iacob, Emil Bucureşteanu, Mihai Hanganu, prof. Gheorghe Brăescu, precum şi arhim. Mihail Daniliuc, directorul Muzeului memorial „Visarion Puiu – M. Sadoveanu” de la Vovidenia, Neamţ ş.a. Simpozionul va fi însoţit de expoziţii de carte, lansarea nr. 33 al revistei „Antiteze”, cu o secţiune dedicată lui M. Sadoveanu, şi un pelerinaj pe urmele marelui scriitor.

Câteva cuvinte despre manifestarea de vineri l-am invitat să ne spună pe criticul literar Cristian Livescu, preşedintele SSJN, iniţiatorul acesteia: „Este al treilea an în care colaborăm cu ANTREC Neamţ la realizarea unei manifestări impuse de tradiţie, Sadoveniana, noi ocupându-ne de simpozionul propriu-zis care în acest an şi-a fixat atenţia pe o temă generoasă în semnificaţii, mitologia muntelui în opera marelui prozator. Simpozionul are două momente distincte, unul la Centrul cultural Tupilaţi, cel de-al doilea la Hanul Ancuţei, loc de evocare şi de rememorare, care – oricâtă modernitate s-a abătut peste el – păstrează ceva din farmecul şi atmosfera îmbietoare la istorisire, proprie popasurilor magice de altă dată. Societatea Scriitorilor din judeţul Neamţ conservă – prin chiar menirea sa asumată – omagierea marilor noştri clasici, a scriitorilor care şi-au legat numele de meleagurile Neamţului şi, fireşte, Sadoveanu face parte din acest patrimoniu de suflet. Manifestarea se va încheia cu un pelerinaj la muzeul de la Vovidenia, ca oaspeţi ai arhim. Mihail Daniliuc, muzeograf, dar şi exeget al autorului Crengii de aur, capodoperă de la a cărei apariţie se împlinesc în acest an opt decenii”.

Nicolae SAVA

Articolul precedentFlori Nedelcu, manager la Unic?
Articolul următorArsene se bate cu Tărâță cu mâna lui Ștefan

3 COMENTARII

  1. domnule niculae sava, ceea ce relatati dvs e un lucru extrem de grav, niste nulitati zonale, turnatori pe bani si scriitori de duzina au acaparat o manifestare importanta de pe vremuri, sub umbrela unui tip numit chiruc (antrec) despre care ziarul vostru a spus ca a fost condmanta la doi ani cu suspendare anul trecut pentru potlogarie…. de ce le faceti statuie? ca sa aveti o stire in plus? sau va razboiti si dvs cu moralitatea si cultura adevarata, pentru ca aveti mai multe afinitati cu potlogarii decit cu oamenii cinstiti…

  2. Am fost profesor la Scoala 3 din Piatra Neamt in perioada cind dl Strochi era bibliotecar. Dl Strochi era securistul oficial al şcolii. Ma mir că nu aveţi cunoştinţă despre aşa ceva. Va rog să vorbiţi şi cu fratele dlui Livescu despre statutul celui care l-a turnat la Securitate in anii 1987 + 1989. adica cristian……..

  3. Omule de bine,
    Cu acest nume ascuns se semnau delațiunile către Securitate. Se pare că nu am progresat prea mult. Doar în formă, cu ajutorul internetului. Curaj, omule. Pune mâna pe creion și scrie ceva, prezintă-te în fața lumii și arată-ți talentul. Sub soare este destul loc pentru fiecare. De pe margine este ușor să bârfești,.
    Mitică, dragă,
    profesorul are curaj și spune adevărul colegului, îl ajută dacă ai dovezi că greșește. . Profesorii nu apleacă urechea la pâra elevului; ne faci tagma de rușine.
    Numai bine,
    Emil Bucureșteanu

Comentariile sunt închise.