Florentina Nedelcu (dreapta) alaturi de Iuliana Nucu

Pentru Florentina Nedelcu revenirea la Piatra Neamț este echivalent cu a veni „acasă”. Asta, deși Nedelcu este devenită pietreancă prin adopţie. Vacanțele pentru Florentina Nedelcu sunt active, presărate cu pregătire individuală, pe stadion şi la sala de forţă, dovadă a schimbării mentalității de jucător profesionist, odată cu evoluția din campionatul Franței. Voleibalista de 37 de ani evoluează la echipa Vandoeuvre Nancy, la care a evoluat şi în sezonul trecut, cu care speră să promoveze în prima ligă. În planurile de viitor ale Florentinei Nedelcu poate intra și o reconstrucție a Unicului, echipa la care s-a consacrat, dar nu a primit încă o propunere pentru a manageria echipa pietreană.

 La al 7-lea sezon în Franța

Florentina Nedelcu este deja la cel de-al şaptelea campionat francez, pe care nu l-ar schimba cu altul, chiar dacă acum joacă în eşalonul secund. „M-am obişnuit cu campionatul, cu stilul, care este puţin diferit de cel românesc, de exemplu. Nu este nici o problemă să joc în liga a doua, care este foarte puternică, comparativ cu prima ligă din România. Sper să promovăm la finalul acestui campionat”, a declarat Nedelcu. La finele campionatului trecut, a promovat în Ligue I formația Terville Florange Olympique, unde evoluează două românce, Bianca Bălănescu, fostă componentă a formației Știința Bacău și Anabela Gagionea, fostă internațională de tineret în naționala României, pe vremea când aceasta era condusă de Florin Grapă. Echipa franceză a avut pe banca tehnică un antrenor român, pe Pompiliu Dascălu, ceea ce vorbește de la sine de aprecierea de care se bucură voleiul românesc în Franța.

Naționala – un capitol închis

Pentru campania de calificare la EURO 2013, tehnicianul bulgar Atanas Petrov, fostul antrenor al tricolorelor, a selecționat-o pe Nedelcu în lot și i-a încredințat sarcina de a fi căpitan. A fost ultima ei convocare. “Nu mă așteptam ca după 5 ani să revin la Piatra Neamț și să joc cu naționala României într-o sală modernă. Publicul a fost extraordinar. Ne-a susținut și ne-a încurajat chiar și atunci când am jucat mai slab. Asta e, când jucăm acasă, publicul ne împinge de la spate și vreau să le mulțumesc pe această cale că nu ne-au fluierat și nu ne-au descurajat. De fapt, nu o dată s-a întâmplat ca suportul spectatorilor de la Piatra Neamţ să însemne factorul decisiv în reuşita victoriei, chiar a calificării, echipei favorite”, a declarat Nedelcu. În prezent naţionala este un capitol încheiat, din punctul de vedere al voleibalistei, care a jucat ultima dată pentru România în barajul pentru Europene, din această primăvară. „Cu echipa naţională am cam terminat. Este momentul celor tinere. Exceptând anul acesta, a fost o experienţă foarte frumoasă, cu calificări la turneele finale Europene şi Mondiale. A fost ceva deosebit, dar s-a terminat. Momentul meu pentru echipa naţională a trecut. Personal, nu cred că mai am ceva de dovedit. Am vrut doar să fim o echipă, să avem atitudine, să fim combative şi învingătoare la sfârşitul turneului, a declarat Nedelcu.

Visează să ajungă antrenoare sau manager la Unic

Ca jucătoare, voleibalista spune un „NU” hotărât unei eventuale reîntoarceri în România. „Șansele să fi dat un răspuns afirmativ unei reveniri în România erau mari pentru în vara anului 2010. Atunci am simțit că preşedintele Ouatu vrea în mod serios să revin la echipă. A fost pentru prima dată când am simțit asta. Din păcate, telefonul dânsului a venit prea târziu, pentru că deja ajunsesem la un acord cu Aix-en-Provence. În afara ofertei venite de la Unic, am mai avut una, de la Dinamo București, echipă ce evolua atunci în Liga Campionilor dar nu s-a concretizat“, a comentat jucătoarea. Nici nu e de mirare. Echipa franceză Vandoeuvre Nancy este sprijinită de comunitatea locală prin parteneriate instituționale cu: Comunitatea Urbană din Grand Nancy, Consiliul General din Meurthe et Moselle, Consiliul Regional Lorraine și de Consiliul din Nancy. Asta spune tot despre implicarea comunității locale și regionale în susținerea sportului de performanță. Nedelcu spune, totuși, că ar reveni cu drag acasă, însă, ca antrenor sau conducător, şi ar accepta inclusiv o ofertă din partea fostei sale echipe. „M-aş alătura unui proiect de reconstrucţie a Unicului, dar nu acum. Am deja un alt angajament. Poate în viitor. Am auzit că echipa trece prin momente mai dificile în prezent şi îmi pare rău. Unic are un renume şi s-a bătut tot timpul la locurile fruntaşe. Mai sunt însă şi momente de derapaj”, a spus Nedelcu, care a câştigat cu Unic-LPS Piatra Neamț un titlu şi Cupa României, în 2002 şi 2003. Antrenoratul sau un post de conducere sunt planuri pentru un viitor mai îndepărtat. Deocamdată, voleibalista vrea să joace cât mai mult. Dacă se poate, şi până la 45 de ani. Numai pentru echipa sa de club, însă. De la plecarea din ţară, voleibalista a evoluat numai în Franţa, la Terville Florange Olympique Club (2006-2008), Entente Sportive Cannet-Rocheville Vollley-Ball (2008-2010), Pays d’Aix Venelles Volley-Ball.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ