Mai mulți medici, asistenți, infirmieri și îngrijitoare de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au protestat în această dimineață, după ce și-au primit fluturașii de salarii ieri. Medicii au mers la conducerea spitalului și au spus, la fel ca ieri, că refuză să mai facă gărzi în condițiile în care sporurile au scăzut între 25% și 50% în unele situații, deși munca este aceeași (detalii aici).
Un alt motiv de nemulțumire al medicilor este că s-au trezit cu sporurile aplicate la salariul din ianuarie 2018 și nu la cel majorat, din luna martie, pentru medici și asistenți. ”Creșterile salariale nu sunt atât de mari precum s-a spus, sporurile s-au calculat la salariile din luna ianuarie, deși ar fi trebuit să se ia în considerare salariile majorate de la 1 martie. Nici la asistente nu este o creștere a veniturilor atât de mare, fiindcă, de la un spor de 75% cât aveam pe secție, acum se acordă 50% și munca noastră, a asistenților, a infirmierelor de pe secție, este la fel de solicitantă acum, ca și în ianuarie sau februarie. Sunt zile când avem și 150 de pacienți în urgență pe 24 de ore”, ne-a declarat un medic din UPU.
Cei mai nemulțumiți de sporurile acordate în prezent la minimum și de cum s-au calculat salariile la Spitalul Județean sunt cei din UPU, ATI și de la Neurologie. Infirmierele și îngrijitoarele din aceste secții se plâng că, deși salariile lor n-au fost crescute de la 1 martie, au pierdut chiar și 400-500 de lei, din cauza sporurilor scăzute: ”Noi muncim la patul bolnavului, care depinde de aparate ca să trăiască. Noi îl îngrijim, noi îl schimbăm de pamperși, tot noi facem curățenie în saloane și pe toată secția, fiindcă medicul nu începe vizita până ce nu este curățenie, noi schimbăm lenjeria, noi ducem la spălătorie și aducem lenjeria, noi ducem deșeurile. Iar acum plec cu 16 milioane acasă?! Păi, am cu cinci milioane mai puțin la salariu, dar munca mea este tot aia și nu se compară cu alte secții”, ne-a declarat o infirmieră din ATI.
Sunt două zile de când conducerea spitalului încearcă să explice angajaților că legea este cea care impuse majorările salariale și sporurile care se pot da. Managerul Cristina Iacob Atănăsoaie spune că ”S-au făcut eforturi să se calculeze salariile, pentru a putea fi date pe 13 aprilie. Dacă există erori, vom analiza, fiindcă legea este interpretabilă, deși am pus în vedere de nenumărate ori la Resurse umane să se țină cont dacă sporurile se aplică într-adevăr la salariile din ianuarie sau la cele din luna martie. Noi am vrut ca toată lumea din spital să-și primească salariile. Dar, într-adevăr, sunt și cazuri când salariile au scăzut, chiar și cu 10 milioane vechi, ceea ce nu mi se pare normal. Vom analiza săptămâna viitoare, împreună cu președintele Consiliului Județean, să vedem ce se poate face, dar noi trebuie să ne încadrăm în plafonul de 30% la sporuri, nu putem încălca legea”.
Tensiunile de dimineață au generat o nouă întrunire fulger a medicilor șefi de secții, convocați în pripă la amiază. La discuțiile de astăzi a venit Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, care, după 45 de minute, a ieșit, spunând că va verifica personal nemulțumirile fiecărui angajat în parte, începând de săptămâna viitoare: ”Consiliul Județean se va implica, voi veni în următoarea săptămână aici și voi sta de vorbă cu fiecare persoană în parte din fiecare secție, să vedem cine este nemulțumit și cum putem să rezolvăm problemele”.
Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie a precizat că vineri, 13 aprilie, banii de salarii vor intra în conturile angajaților.
Ionuț Nistor, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Neamț, s-a declarat mulțumit de negocierile care vor urma și speră că ar putea fi clarificată situația veniturilor, mai ales a personalului din secțiile care până acum au avut sporuri mari, potrivit condițiilor grele de muncă și riscurilor existente. (C.I.)
Ei lasa ca voi si asa castigati din spaga suficient. Desi tratamentul pe care il acordati pacientilor este execrabil.