ACTUALIZARE: După ce a aflat de inițiativa grupului de consilieri PNL de a i se acorda titlul de cetățean de onoare, regizorul de film Daniel Sandu a reacționat cu multă modestie: „Super!… Ştiţi, eu n-am mai trecut, n-am visat la o aşa de mare onoare. Asta, da premieră! Mă bucură iniţiativa oamenilor care au considerat că este util ce fac eu. Mi se pare că mi se întâmplă foarte multe şi foarte repede. Dacă pot prin activitatea mea să aduc o contribuţie pentru oraşul meu, oricând, cu mare drag. Acest film a fost doar începutul, primul lungmetraj. Vor urma alte proiecte, din ce în ce mai importante şi spectaculoase, sper eu”.

Rămâne de văzut care va fi votul final din următoarea ședință a Consiliului Local.

*************

ŞTIRE INIŢIALĂ: Grupul consilierilor locali PNL Piatra Neamț a furnizat, în urmă cu puține ore, una dintre cele mai emoționante surprize din viața comunității, în ultima vreme. A depus proiectul de Hotărâre de Consiliu Local pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Piatra Neamț regizorului de film Daniel Sandu! Partea de lobby a fost asigurată de profesorul Mihai Obreja, care va depune în scris și o recomandare, în timp ce de întocmirea documentației și strângerea semnăturilor s-a ocupat Romel Bîrjoveanu.

Pe 28 martie, încheiam cronica (detalii aici) celei de-a XII-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat filmului românesc, astfel: ”În perioada imediat următoare este de urmărit dacă şi când primarul Dragoş Chitic va descoperi oportunitatea acordării binemeritatului titlu de Cetăţean de Onoare lui Daniel Sandu. Justificarea? Fără justificare, ar spune Nichita Stănescu. Ce este evident nu se justifică”. În cele din urmă, după cum se vede, sugestia noastră serioasă a fost luată în serios.

Triumful înregistrat de tânărului pietrean este arhicunoscut la această oră. Din cele 15 nominalizări, lungmetrajul său ”Un pas în urma serafimilor” a câştigat la opt categorii, obţinând şi cele mai importante premii, respectiv cel mai bun film (i-a revenit producătoarei Ada Solomon), cea mai bună regie şi cel mai bun scenariu (Daniel Sandu) şi cel mai bun actor în rol principal (Vlad Ivanov). S-au adăugat premiile pentru cea mai bună imagine (George Dăscălescu), cel mai bun actor în rol secundar (Ali Amir), pentru tânără speranţă (Ştefan Iancu) şi un al treilea trofeu al galei în palmaresul lui Daniel Sandu, pentru cel mai bun debut.

Triumful i-a adus și ne-a adus bucurie și faimă cum de puține ori se întîmplă în viață. Acum este la un pas de titlul de Cetățean de Onoare al orașului. (Viorel COSMA; FOTO: Facebook/ Daniel Sandu)