În contextul digitalizării accelerate care influențează societatea actuală, Inspectoratul General al Poliției Române a demarat, la nivel național, campania de prevenire și conștientizare „Vigilența face diferența”. Proiectul are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a utilizatorilor în privința efectelor nocive ale propagării informațiilor false în mediul online.
Inițiativa vine ca răspuns la dezvoltarea rapidă a infracționalității cibernetice, un fenomen cu amploare globală, care include atacuri informatice cu programe de tip malware, fraude cu mijloace de plată electronice, înșelăciuni prin platforme online, dar și manipulări prin conținut deepfake sau exploatarea sexuală a minorilor în mediul digital.
„Siguranța în mediul digital este una din prioritățile naționale de intervenție preventivă a Poliției Române. Activitățile din cadrul proiectului VIGILENȚA FACE DIFERENȚA! se adresează atât adulților activi, care utilizează frecvent aplicațiile financiare, bancare, cele instituționale; adolescenților foarte prezenți în mediul digital, consumatori de socializare, divertisment, tentații și provocări pe internet cât și seniorilor care reprezintă o categorie socială care utilizează internetul cu o mai mică frecvență, dar se caracterizează prin abilități digitale reduse. Fiecare dintre categoriile enumerate are caracteristici specifice în relația cu mediul digital. În același timp, toți prezintă o serie de vulnerabilități la manipulare de tip deepfake, informații false etc”, au declarat reprezentanții IPJ Neamț.
Pentru limitarea expunerii la dezinformare și riscuri informatice, Poliția Română recomandă cetățenilor să verifice întotdeauna sursa informațiilor înainte de a le distribui, să fie atenți la semnele conținutului manipulat, precum erori în videoclipuri deepfake și să își protejeze conturile și dispozitivele prin parole complexe și actualizări regulate ale aplicațiilor de securitate.
Prin campania „Vigilența face diferența”, autoritățile își propun să contribuie activ la formarea unei culturi digitale responsabile și informate, capabile să facă față provocărilor tot mai sofisticate ale criminalității informatice.
Denisa POPA
Foto: IPJ Neamț