Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a publicat, în urmă cu mai bine de 20 de ore, pe pagina proprie de Facebook, imagini cu primul pui de zimbru fătat în aceasta primăvară în Parcul Natural Vânători-Neamţ. “Acesta este al 13-lea pui de zimbru născut în libertate în cei șase ani de la eliberarea primilor zimbri în parc, semn că programul derulat de specialiștii Romsilva este unul de succes. În imaginile surprinse de colegii noștri se observă cum puiul de zimbru explorează atent locurile din jur”, precizează sursa citată.

Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958 la două secole de la dispariția sa din Principatele Române. În urmă cu șase ani au fost eliberate primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, iar numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată este acum de 37, între care 13 zimbri născuți liberi. În ultimii șase ani, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare.

Primul zimbru născut în libertate în acest an în Parcul Natural Vânători Neamț din cadrul Romsilva

La sfârșit de săptămână, o veste excelentă! Colegii noștri Răzvan Deju, Cristi Croitoru, Mihai Busuioc și Ioan Mihuț au surprins în mijlocul unei păduri primul pui de zimbru fătat în această primăvară în Parcul Natural Vanatori Neamt. Acesta este al 13-lea pui de zimbru născut în libertate în cei șase ani de la eliberarea primilor zimbri în parc, semn că programul derulat de specialiștii Romsilva este unul de succes. În imaginile surprinse de colegii noștri se observă cum puiul de zimbru explorează atent locurile din jur.Zimbrul a fost reintrodus în #România în anul 1958 la două secole de la dispariția sa din principatele române. În urmă cu șase ani au eliberate primele exemplare în natură în Parcul Natural Vânători Neamț, iar numărul exemplarelor aflate în libertate în această arie protejată este acum de 37, între care 13 zimbri născuți liberi. În ultimii șase ani, zimbrii eliberați și-au extins arealul la câteva zeci de mii de hectare. În semilibertate se află alte 13 exemplare de zimbru și 3 viței născuți anul trecut, iar în captivitate alte 7 exemplare. Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare.Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți internaționali în turism sustenabil.Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului. Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la #Bucșani #Hațeg și #VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare. credit video: @Razvan-Florian Deju***** First footage with a new born European Bison in Vânători Neamț Natural Park, in #Romania. European Bison was reintroduced in Romania in 1958 and six years ago, the first Europen Bisons were released in nature at Vânători Park Natural Park. At this moment there are 36 European Bisons at large, including 12 born free. National Forest Administration – Romsilva manages three European Bison cores, at Bucșani, Hațeg and Vânători Neamț, with more than 100 European Bisons. #DezvoltareDurabilă #AriiProtejate #ConteazăPentruViitor #Păduri #Silvicultură #România #Natură #Forests #Bison #EuropeanBison #wildlife

Publicată de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva pe Vineri, 11 mai 2018

Specialiștii Romsilva eliberează noi exemplare de zimbru în fiecare an, în urma unui proces îndelungat de selecție și acomodare. Parcul Natural Vânători Neamț este singurul loc din Europa în care există zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate, parcul fiind introdus în prestigiosul “Top 100 de destinații sustenabile”, clasament internațional realizat de experți în turism sustenabil.

Parcul Natural Vânători-Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de RNP Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versanul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
RNP Romsilva dministrează trei nuclee de zimbri, la Bucşani, Haţeg şi Vânători-Neamţ cu un efectiv total de peste o sută de exemplare. (ZCH NEWS; FOTO: Parcul Natural Vânători-Neamţ; VIDEO: Răzvan-Florian Deju)