0:00

Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu sunt protagoniștii a trei videoclipuri care au fost puse la dispoziția personalului din școli, părinților și elevilor în care demonstrează cum se utilizează testele de salivă pentru elevi.

Într-un prim video, ministrul Alexandru Rafila arată din ce este compus kit-ul și demonstrează, cu ajutor unui elev de clasa a IV-a, modul în care este efectuată procedura.

În cel de al doilea material, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, administrează un test unui elev, menționând că întreaga procedură nu durează mai mult de un minut, nici în cazul în care persoana responsabilă nu are experiență medicală.

În ultimul material, cei doi miniștri arată cum se asamblează un pachet cu două teste, necesar unui elev pentru o săptămână (două testări), precizând că în pachetul trebuie să conțină 5 componente: „caseta de reacție, pipeta, tubul de reacție și căpăcelul picurător, împreună cu două pahare pentru recoltarea salivei”.

Sorin Cîmpeanu a recunoscut că există probleme în ceea ce privește asamblarea testelor care ar necesita mai mult timp. Cu toate acestea, el menționează că procesul a fost finalizat în mai multe județe și că profesorii care s-au implicat în campanie ar putea fi recompensați cu zile libere: „Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei”.

M.N.

Articolul precedentBărbat decedat după ce autoturismul în care se afla s-a răsturnat de pe un pod
Articolul următorTrei tineri reținuți pentru violare de domiciliu și distrugere
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.