0:00

* PRUNĂ, Constantin. Din Buhalniţa – Neamţ. Tânăr muncitor. Arestat în 1949 şi condamnat la 5 ani de închisoare, într-unul dintre loturile organizaţiei anticomuniste Gărzile lui Decebal. Detenţia la Suceava, Iaşi, Peninsula şi Gherla.

* PRUNĂ, Elena. (sora lui Prună, Constantin). Condamnată în 1950. Detenţia la Iaşi, Jilava şi Mislea.

* PUIU, Gheorghe-Gherontie Născut în 1933. După război, a intrat în ucenicie, la Mănăstirea Neamţ, la părintele Pâslaru. În 1959, toţi călugării de la Neamţ au fost arestaţi de Miliţie şi duşi, cu dubele, la muncă forţată, în Fabrica de Textile din Iaşi. Gherontie Puiu a fugit din baracă, după 3 săptămâni, dar a fost prins şi arestat, fiind acuzat că i-ar fi atacat pe miliţieni şi ar fi încercat să îi omoare. Condamnat la 15 ani de muncă silnică. Detenţia la Periprava. De acolo, a fugit şi, ajutat de un şofer, a ajuns la Timişul de Sus. A urcat în munţi, unde s-a ascuns într-o peşteră, în care şi-a improvizat şi un mic altar şi a trăit timp de un deceniu, izolat, ca sihastru. Abia în 1970 a coborât, pentru a-l vedea pe tatăl său adoptiv care, între timp, trecuse prin anchetele Securităţii şi îl credea mort pe Gherontie (îi făcuse şi cruce la cimitir). După întâlnirea cu Ilie Puiu, s-a întors în munţi. În 1989 a revenit la Mănăstirea Neamţ, a urmat Seminarul Teologic şi a ajuns diacon, apoi preot (în 1992). Ieromonah. A suferit un atac cerebral, în 1995, şi a paralizat. La Spitalul din Buşteni, a avut o revelaţie: Fecioara Maria l-a vindecat, însărcinându-l să construiască o mănăstire, sub Crucea de pe Caraiman. Refăcut miraculos, părintele Gherontie Puiu s-a dedicat ridicării Mănăstirii Caraiman, din Buşteni, cu hramul Înălţării Sfintei Cruci, luptându-se cu toate dificultăţile şi piedicile. În prezent, este stareţul Mănăstirii Caraiman şi duhovnic.

* PUIU, Ilie.  (tatăl adoptiv al lui Puiu, Gheorghe-Gherontie). Ţăran din Todireşti – Neamţ. Prizonier, 12  ani, în lagăre sovietice de muncă forţată. Anchetat de Securitate.

* PUIU, Visarion. Născut la 5 iunie 1913, în comuna Tureta (Basarabia). Preot ortodox, paroh la Negreşti – Neamţ şi la Iaşi. Arestat şi deţinut administrativ, între 14 octombrie 1949 şi 1 iunie 1955. Rearestat în 1959, torturat la Securitate şi condamnat, de Tribunalul Militar Iaşi, la 7 ani de închisoare, pentru “uneltire împotriva ordinii sociale”. Eliberat, prin graţiere, în 1964. Reîncadrat ca preot în parohiile Sărata-Dobreni şi Gârcina – Neamţ.

* RADOVICI, Teodor Teofil. Preot la Mănăstirea Sihăstria, din Vrancea. Arestat la 7 aprilie 1955, împreună cu alţi 55 de călugări. După eliberare a oficiat la Mănăstirea Recea – Mureş.

* RADU, Alexandru. Din jud. Neamţ. Condamnat.

* RADU, Dumitru-Udar. Născut la 11 nov. 1918 la Târgu Neamţ. Arestat în 1958. Torturat în anchete la Securitate. Condamnat la 15 ani muncă silnică. Detenţia în penitenciarele Jilava, Ocnele Mari, Văcăreşti, Gherla şi lagărul Periprava. Eliberat în urma graţierii din 1964.

* RADU, Ion.  Din Piatra Neamţ. Fost prefect de Neamţ. Membru P.N.Ţ. Înjunghiat în faţa casei sale de comunişti, în 1946.

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu.  Vol. 8: Dicţionar P-Q, prefaţă de Alex Ştefănescu; lucrare revizuită de Filip Lucian Iorga, Editura Maşina de scris, 2006.

Articolul precedentPilde creştin ortodoxe
Articolul următorCARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE