0:00

* POPA, Vasile. Absolvent al Liceului din Piatra Neamţ. Student condamnat în 1949, de Tribunalul Militar Cluj. Detenţia la Piteşti, unde s-a alăturat reeducaţilor, ataşându-se biroului de inspecţii. Fiind bolnav, a fost trimis la Târgu-Ocna, unde a continuat să facă parte din  comitetul de reeducare. De la Târgu-Ocna, a fost dus la Aiud.

* POPA, Vasile-Marcel. Condamnat în 1948. Detenţia la Suceava, Gherla (unde a trecut prin  reeducare, fiind trimis de Ţanu Popa la muncă, în atelierele închisorii) şi Aiud.

* POPA, Victor. Învăţător din Pângăraţi – Neamţ. Arestat la 15 mai 1948, în grupurile de legionari, torturat la Securitatea Suceava şi condamnat, prin sentinţa 334/18.03.1949 a Tribunalului Militar Iaşi, în lotul “Răzleţilor”. Detenţia la Jilava, Aiud, Baia Sprie ş.a.

* POPA-MIJA, Ion. Condamnat. Detenţia la Aiud (1970-74).

* POPÂRDĂ, Constantin. Băiat sărac, orfan de ambii părinţi şi întreţinut de Regimentul 15 Dorobanţi. Elev la Liceul Petru Rareş din Piatra-Neamţ. Arestat în martie 1948, în urma unui denunţ al unui coleg, care afirmase că Popârdă deţinea cărţi interzise. Torturat în timpul anchetei. A reuşit să evadeze din podul clădirii Securităţii, ieşind pe o fereastră şi coborând pe ramurile unui pom. A fost ajutat de colegul său, Petre (Petrică) Mărgineanu, care l-a ascuns pe Muntele Pietricica, urmând să îl ducă la nişte ciobani aromâni din Dobrogea. I s-a pierdut urma.

* POPÂRŢAC, Anton. Din judeţul Bistriţa-Năsăud. Călugăr la Mănăstirea Neamţ. Condamnat pentru “omisiune de denunţ” (acordase sprijin unor membri ai  Gărzilor Decebal).

* POPESCU, Gheorghe V. Ţăran. A reuşit să scape la 24 iunie 1950, când Securitatea venise să-l aresteze. S-a ascuns 2 ani. Arestat în 1952, de Securitatea Bacău şi condamnat la 2 ani de muncă silnică. Detenţia în lagărele de la Canal şi Borzeşti.

* POPESCU, Nicolae. Din comuna Borleşti – Neamţ. Condamnat, prin decizia M.A.I. 377/30.08.1951, la 6 luni de muncă forţată. Detenţia la Canal.

* POPESCU, Paul D. Din Roman. Condamnat.

* POPOVICI, Cornel Gh. Născut la 15 septembrie 1928, la Piatra-Neamţ. Domiciliat în Bucureşti (Calea Călăraşilor, nr. 254). Student la Pedagogie. Membru al Mişcării Legionare, a activat în cadrul Cuibului Axa, împreună cu Paul Caravia şi Mircea Dumitrescu. Arestat în iulie 1949 şi condamnat. La sfârşitul lui decembrie 1949, a ajuns la închisoarea Piteşti, iar la 21 ianuarie 1950 a intrat în camera 4 Spital. După ce a fost torturat, a trecut de partea reeducatorilor, participând, alături de Eugen Ţurcanu, la torturarea deţinuţilor care ducea, uneori, până la moartea acestora. A fost unul dintre şefii comitetului de reeducare  din camera 3, împreună cu Mihai Livinschi. Transferat la Gherla, de la 8 iunie 1950, a continuat să tortureze cu sălbăticie, în camerele 104, 105 ş.a. A participat la uciderea tâmplarului Dumitru (sau Alexandru, sau Ion) Radovan (18 noiembrie 1950). La 25 iunie 1951, a fost transferat la Peninsula, unde a acţionat în cadrul brigăzii lui Ion Bogdănescu. În 1953 a fost anchetat, în legătură cu acţiunile de la Piteşti şi Gherla. Condamnat la moarte, prin sentinţa 32/10.11.1954. Executat în noaptea de 17 spre 18 decembrie 1954, la Jilava, în grupul celor 16 condamnaţi la moarte din lotul Ţurcanu.

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu.  Vol. 8: Dicţionar P-Q, prefaţă de Alex Ştefănescu; lucrare revizuită de Filip Lucian Iorga, Editura Maşina de scris, 2006.

Articolul precedentÎnchisori şi locuri de prigoană Gherla – Împărăţia morţii (V)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii: Nicu N. Albu, cel mai destoinic primar al Pietrei Neamţ