0:00

Victime ale temniţelor comuniste, din Neamţ (XXIII), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* NĂDEJDE, Scarlat. Din Piatra Neamţ. Medic. Arestat şi condamnat la închisoare.

* NĂSOI, Anghel. Din Ştefan cel Mare. Ţăran. Arestat în 1952. Judecat cu lotul organizaţiei Frontul Patriei. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* NĂSTASE, Teodor. Născut la 21 septembrie 1909, în Trifeşti. Preot în comuna Avereşti. Arestat de Securitatea Iaşi la 16 decembrie 1952, 18 iunie 1954 şi 19 iulie 1958. După ultima arestare a fost condamnat la 8 ani închisoare, pentru uneltire contra ordinii sociale, în baza unui dosar cu probe false întocmit de Securitate. Eliberat la 31 iulie 1964.

* NEAGU, Marilena. Arestată şi condamnată la închisoare.

* NEAGU, Teodor. Din Piatra Neamţ. Grefier. Arestat. Judecat cu unul din loturile organizaţiei Gărzile Decebal. Condamnat la închisoare în 1949. A murit în timpul detenţiei.

* NEAMŢU, Alexandru. Arestat şi condamnat la închisoare.

* NECULA, Dumitru. Arestat şi condamnat la închisoare.

* NEDELCU, Ion. Din Roman. Arestat ca membru al grupului F.D.C. Judecat cu un lot de 39 de persoane. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi.

* NEGREA, Eugenia. Arestată şi condamnată la închisoare.

* NEGRESCU-ŞUŢU, Alexandru Radu. Născut în 1950, la Bucureşti. Fiul colonelului Negrescu Aurel Mihai şi a principesei Georgeta Şuţu. La 26 mai 1977, împreună cu Ion Marinescu, Dan Iosif Niţă, Raymond Păunescu şi Nicolae Windisch au adresat un memoriu forurilor internaţionale, în care cereau respectarea drepturilor omului în România, respectarea acordurilor de la Helsinki, respectarea Constituţiei României şi se declarau cosemnatari ai scrisorii lui Paul Goma. Arestat la 1 iunie 1977. Torturat la Securitatea Bucureşti (de Beldiman) timp de 5 zile. Condamnaţi toţi la un an muncă silnică (judecător Liviu Giurgiu). Detenţia la lucrările de la Canal. La 23 august 1977 au evadat, au reuşit să ajungă la Bucureşti şi au declarat greva foamei în faţa Hotelului Intercontinental (au mai trimis un memoriu în străinătate). Arestaţi imediat şi duşi iar la Canal, de unde au reuşit din nou să evadeze la 1 septembrie. Au revenit în Bucureşti şi s-au baricadat în apartamentul lui Negrescu Radu (strada Compozitorilor nr. 5, bloc G6, ap. 56). Au declarat greva foamei şi au pus afişe cu lozinci pe balcon. În acelaşi timp au reuşit să anunţe acţiunea lor la radio Europa Liberă, care a comunicat ştirea pe post la 2 septembrie. În aceeaşi zi (ora 10) Securitatea a spart uşa apartamentului şi evadaţii au fost bătuţi, dezbrăcaţi, încătuşaţi şi coborâţi în faţa blocului unde au mai fost puţin torturaţi pentru a se face o demonstraţie în faţa mulţimii (maior Cârnaru). Au fost duşi cu două dube la Medgidia, însoţiţi de colonelul de securitate Maxim. Au fost bătuţi cu regularitate pentru că au mai continuat 5 zile greva foamei, iar torturile au continuat şi după aceea. În noiembrie 1977 procesul a fost rejudecat şi acuzaţii achitaţi. Li s-au dat paşapoarte de turism şi au fost urcaţi într-un tren spre Viena, cu excepţia lui Dan Iosif  Niţă care a fost reţinut şi anchetat până în 1978, după care a fost lăsat să plece în SUA.

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu. Vol..7: Dicţionar N-O. Lucrare revizuită de dr. Mihaela Andreiovici. Editura Maşina de scris, 2005, 255 p. ISBN 973-8491-19-3.

Articolul precedentRomâni: Investiții în derulare
Articolul următorCalendar (15-21 noiembrie)