inchisoare comunista

* MÂRZESCU, Gheorghe. Din oraşul Piatra Neamţ – Neamţ. Fierar. Arestat. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi, în 1950. I-a fost semnalată prezenţa în lagărul Peninsula.

* MENDEL, Isocsan. Născut în oraşul Piatra Neamţ – Neamţ. Arestat pentru activitate sionistă. Judecat împreună cu o persoană din oraşul Bacău, în decembrie 1953.

* MENDELSOHN, Iacob Marian I. Născut la 23 februarie 1911, în satul Mesteacăn, comuna Icuşeşti – Neamţ. Arestat ca membru al unei organizaţii subversive anticomuniste. Condamnat la închisoare. A murit în timpul detenţiei din cauza condiţiilor de exterminare.

* MICIC, Ferentz. Din oraşul Roman – Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare.

* MIHAI, Constantin. Din oraşul Roman – Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare.

* MIHĂILESCU, Traian. Născut la 23 ianuarie 1900, în oraşul Roman – Neamţ. Medic ginecolog (lucra cu profesorul Mărzescu), asistent universitar la Facultatea de Medicină – catedra de anatomie. În 1927, la solicitarea generalului Butoianu, s-a mutat la Spitalul Militar Bucureşti (Regina Elisabeta). După susţinerea doctoratului şi a primariatului a trecut la conducerea secţiei de chirurgie (1935 – 1941). În timpul războiului a condus un spital de campanie, asigurănd asistenţa medicală pentru frontul de Vest. Numit director al Spitalului Militar Bucureşti în 1945. Arestat în 1948, în urma unei înscenări. Judecat şi condamnat la 7 ani închisoare. În perioada detenţiei (penitenciarul Aiud, lagărele Peninsula şi Poarta Albă) a fost de mare ajutor colegilor de suferinţă. Rearestat în 1961. Condamnat la 7 ani închisoare. Eliberat în 1964 cu Decretul de graţiere 411. Permanent supus persecuţiilor Securităţii, a trăit într-o continuă stare de nesiguranţă şi a paralizat în urma unui accident vascular cerebral (1970). A murit la Bucureşti, la 4 septembrie 1981.

* MIHAI, David. Din satul Ghindăoani, comuna Băltăţeşti – Neamţ. Arestat. Condamnat la închisoare.

* MIJA, Constantin. Din oraşul Piatra Neamţ – Neamţ. Artist. În perioada 1970-1976 s-a aflat la penitenciarul Aiud.

* MIRCEA, Vasile T. Din comuna Sagna – Neamţ. Ţăran. Arestat pentru activitate P.N.Ţ. (tentativă de reorganizare a partidului, împreună cu Miron Gheorghe). Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi (sentinţa 873/1950).

* MIREA, Aurica V. Din comuna Cordun – Neamţ. Ţărancă. Arestată în 1950, pentru răspăndire de manifeste P.N.Ţ. Judecată cu lotul Miron Gheorghe. Condamnată la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi (sentinţa 873/1950).

* MIREA, Constantin. Din comuna Cordun – Neamţ. Arestat în 1950, pentru tentativă de reînfiinţare a P.N.Ţ. Judecat cu lotul Miron Gheorghe. Condamnat la închisoare de Tribunalul Militar Iaşi (sentinţa 873/1950).

* MIRON, Constantin. Din judeţul Neamţ. Ţăran. Arestat pentru răspăndirea de manifeste P.N.Ţ. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 2 ani închisoare (sentinţa 873/1949).

 

Notă: Informaţiile sunt preluate, selectiv, din tabelul publicat pe site Procesul comunismului – Colecţii – Cicerone Ioniţoiu. Vol. 6: Dicţionar M. Lucrare revizuită de dr. Mihaela Andreiovici. Editura Maşina de scris, 2004.